Най-голямата криптовалута биткойнът поскъпна с 3.19% и струваше 71.644 хил. долара, като регистирира исторически рекорд на борсата за криптовалути Coindesk в 11:30 часа българско време*.

Няма фундаментални причини за ралито в началото на тази седмица, отбелязва MarketWatch. Като цяло ръстът на криптовалутата се дължи на появата на първите ETF, които инвестират директно в биткойни, и очакванията за така наречения "халвинг"**, който ще се случи през април и ще доведе до намаляване на предлагането на биткойни.

През последните 12 месеца курсът на биткойн се е повишил 3.5 пъти (246%). С прилизитено същия процент на нарастване от 281% са само акциите на производителя на чипове Nvidia за същия период.

Втората по популярност криптовалута, етерът, поскъпна с 2.92 на сто до 3997.68 долара.

*Източник: TradingEconomics.

**Халвингът e процес, който намалява скоростта, с която се създават нови криптовалути. По-конкретно, той намалява наградата, която копачите получават за валидиране на блокчейн трансакции. Халвинг събитията гарантират, че криптоактивът може да следва постоянен процент на емитиране, докато в крайна сметка достигне максималното си предлагане. Конкретно халвингът на биткойн е предварително кодирано събитие в системата биткойн, което се случва на всеки 210 000 блока (приблизително на всеки четири години). Източник: academy.binance.com.