Израелската централна банка (Bank of Israel) обяви днес, че ще продаде до 30 млрд. долара на отворения пазар, за да стабилизира националната валута на фона на военния конфликт с палестинското движение "Хамас", предадоха Ройтерс и БТА.

Това е първата продажба на чуждестранна валута в историята на институцията.

Решението изглежда бързо успокои пазара, а шекелът се възстанови от загубите в по-ранната сесия.

"Банката ще работи на пазара през предстоящия период, за да успокои колебанията в обменния курс на шекела и да осигури необходимата ликвидност за правилното функциониране на пазарите, се посочва в изявление на институцията.

Централната банка допълва, че ще осигури ликвидност и чрез суапови механизми на пазара за до 15 млрд. долара.

Преди оповестяването на решението шекелът загуби над 2 процента от стойността си и падна до най-ниското ниво от над седем години и половина - 3,92 шекела за долар. В последствие обменният курс се повиши до 3,86 шекела за долар, като понижението намаля до 0,6 процента.

Израелската валута вече бе в слаби позиции преди конфликта, губейки 10 процента от стойността си спрямо долара през 2023 г., най-вече заради плановете на правителството за реформа на съдебната система, които рязко свиха чуждестранните инвестиции.

Снимка: gettyimages

Израелските акции и облигации поевтиняха със 7 на сто, множество компании не работеха вчера - ден, след като Хамас започна мащабни удари срещу израелската територия.

Щатският долар и йената поскъпнаха, а еврото отслабна в азиатската търговия, тъй като насилието в ивицата Газа притесни инвеститорите

Щатският долар, традиционно приеман за сигурно убежище, наред с японската йена повишиха стойността си спрямо останалите основни валути тази сутрин, тъй като ескалиращото насилие в ивицата Газа повдигна опасения сред инвеститорите. Доларът бе подкрепен и от данните за резкия скок на новите работни места в САЩ, публикувани в петък, които дават още аргументи, че лихвите може да останат високи за продължителен период, съобщи Ройтерс.

Израелският шекел загуби повече от 3 на сто, падайки до почти осемгодишно дъно от 3,9880 за долар в началото на азиатската търговия, преди да намали загубите, след като Израелската централна банка (Bank of Israel) обяви, че ще продаде до 30 милиарда долара чуждестранна валута на открития пазар, за да поддържа стабилен курса на шекела.

За последно израелският шекел се търгуваше с 1,7 на сто по-ниско спрямо курса си при затварянето на петъчната търговия - до ниво от 3,9069 за долар.

Склонността към риск на инвеститорите беше слаба, след като израелските сили влязоха в сблъсъци с бойци на палестинската групировка Хамас през уикенда, часове след като тя предприе изненадваща атака срещу Израел.

Това задържа интереса към японската йена, изпращайки чувствителния към риск австралийски долар с близо 0,8 на сто надолу до 94,61 йени.

Еврото също падна с около 0,4 на сто до 157,45 йени в азиатската търговия, докато японските пазари бяха затворени заради отбелязването на национален празник.

Спрямо щатския долара йената последно се разменяше за 149,21 йени.

Като цяло щатската валута се представи силно, отвеждайки британската лира до 1,2194 за долар, което отговаря на понижение с 0,31 на сто.

Еврото загуби 0,32 на сто до 1,0553 долара.

Австралийският долар се понижи с 0,59 на сто спрямо щатската валута до 0,6347 за долар.

Доларовият индекс, който измерва стойността на долара спрямо група от други световни валути, последно беше с 0,1 на сто по-висок, достигайки 106,33 пункта.

Изключително силният доклад за новите работни места в САЩ вероятно ще държи Комитета за отворен пазар на Управлението за федерален резерв нащрек, докато следи за знаци, че затегнатият пазар на труда може да попречи на инфлацията да се върне до целта от 2 на сто по устойчив начин, коментираха икономисти от американската банка "Уелс Фарго" (Wells Fargo).

Същевременно в Китай дните около националния празник на страната, известни като "златната седмица", приключиха. Валутните резерви на страната обаче са намалели с повече от очакваното през септември, показаха официални данни в събота.

Китайският континентален юан остана стабилен и последно се търгуваше при 7,2960 за долар.