За първи път Дания изпрати една година без нито едно въоръжено нападение в банка. Докато през 2000 година в страната е имало 221 банкови обири, които през 2017 са спаднали до под десет, миналата 2022 година е първата в страната без нито един такъв случай, съобщиха от банковото сдружение Finansforbundet, цитирано от "Тагесшау".

Почти без запаси от пари в брой

Най-вероятно това се дължи основно на факта, че банките в Дания постепенно преустановяват работата с пари в брой. От години в скандинавската държава парите кеш губят значение и в ежедневието на хората те почти вече не играят никаква роля. А пандемията от коронавирус само допълнително ускори този процес.

Ще рече, че банките в страната вече почти не разполагат с пари в брой във филиалите си. По данни на датската Централна банка, през 2021 г. плащанията в брой са съставлявали само 12 процента от всички трансакции, след като през 2017-а техният дял е бил 23 процента.

Спират и нападенията срещу банкомати

Временно престъпниците се бяха преориентирали от банкови клонове към нападения срещу банкомати, казват от банковия съюз Finans Danmark. Така например през 2016 година, когато е регистриран пик на този вид престъпност, в страната е имало 18 нападения срещу банкомати. Но засилената охрана и подобрената защита на банкнотите междувременно е свела до нула тези нападения. Сега тази дейност е пренесена изцяло в интернет.

Скандинавските страни, и по-специално шведската столица Стокхолм, са известни с въоръжените банкови обири. Така например през август 1973 година, след неуспешно въоръжено нападение в банков клон, държа в продължение на дни четирима банкови служители, които беше взел за заложници. След освобождаването им никой от тях не посмя да свидетелства срещу извършителя - феномен, който и до днес наричаме "синдромът от Стокхолм".

Материалът е публикуван в DW