Банките трябва да станат по-рестриктивни и да оценяват всяка една инвестиция, която финансират, не само на база дали е зелена и по финансовите резултати, а през цялостната призма на зеления преход, който трябва да осъществим. Това мнение изрази Камелия Минева, член на УС на "ПроКредит банк" - България по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави, а Джордж Кремлис се включи в сесията "Устойчивият преход като конкурентно предимство в страните от ЦИЕ - голямата картина".

Чрез инвестициите, които банките финансират, можем да стимулираме зеления преход, посочи Минева. Ако банките сме много по-насочени в енергоефективни проекти, зелени сгради, автоматизирани машини, нови техники за устойчиво земеделие, то този преход ще бъде по-лесен и бизнесът много по-бързо ще стане конкурентен и на местния, и на международния пазар, посочи Минева. Като пример тя отбеляза, че от "ПроКредит банк" отдавна не финансират инвестиции в пластмаса за еднократна употреба от първичен гранулат и други дейности, които оказват негативно влияние на околната среда.

По отношение на устойчивост средства има, каза още Минева. Тя добави, че при повечето финансови инструменти и програми, които банките използват от международни институции, вече има изискване 30 процента от инвестициите да отиват изцяло в зелени финансирания. Бизнесът трябва да е наясно с това, да обръща все повече внимание на отпечатъка, който оставя върху околната среда и да прави стъпки да го минимизира, посочи Камелия Минева. Тя каза, че "ПроКредит банк" в момента преговаря за шест подобни финансови инструмента на обща стойност 2 млрд. лв., които ще бъдат отпуснати в следващите три години.

Минева даде примери за инициативи на банката по пътя на зелената трансформация - централата им е въглеродно неутрална, стремят се да промотират електромобилността, като над 10 процента от регистрираните електромобили миналата година са финансирани от банката, изградили са мрежа от над 100 електрозарядни странции в България и в Северна Гърция.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.