Американският кандидат за президент на Световната банка (СБ) Дейвид Малпас иска да пренасочи институцията към основната й мисия - излизането от бедността на най-бедните страни и намаляване достъпа до заеми на най-развитите икономики като Китай, съобщи Франс прес.

"Няма никакъв смисъл страните с най-високи приходи да получават ресурси на банката, когато най-бедните страни могат да ги използват по по-добър начин", обясни вчера Малпас пред журналисти в министерство на финансите. Това стана малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп го номинира за американски кандидат за президент на Световната банка.

По неписано правило САЩ, които са най-големият акционер на банката, определят кой да я управлява, докато европеец е начело на сродната й институция - Международния валутен фонд (МВФ).

Все пак други кандидати могат да оспорят това негласно правило, но Малпас каза, че не знае дали има конкуренти. Той потвърди, че вече е получил "многобройни знаци на подкрепа", като не пожела да назове страните акционери, за които става дума.

Малпас заяви, че ще "пътува много", за да представи кандидатурата си в Азия следващата седмица, най-вече в Китай и Япония, която е вторият най-голям акционер в Световната банка.

Говорейки отново за желанието да реформира институцията за развитие Малпас се запита "защо Китай, втората най-голяма икономика в света, получава заеми, след като има стабилни капиталови пазари в Китай".

Малпас се защити от критиките, които напомниха, че е заклеймил в миналото "неефективността" на институции като СБ. Той заяви, че е изказал това мнение през 2017 година и че оттогава СБ е извършила реформи , които вървят в правилната посока. Малпас увери, че е "поздравил банката за тези реформи" при изслушване в Конгреса през 2018 година.

Подобно на сродната си институция - Международния валутен фонд (МВФ), СБ е била създадена през 1944 година на конференцията в Бретън Уудс в САЩ. Оттогава тя е финансирала над 12 000 проекта за развитие чрез заеми, безлихвени кредити и дарения. САЩ са най-големият акционер и в двете институции.