Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е съобщила на Световната банка, че американският държавен глава възнамерява да посочи Дейвид Малпас от финансовото министерство за американски кандидат за ръководител на международната институция, съобщи newsbeezer.com, позовавайки се на източници.

Изданието "Политико", което също се позовава на източници, уточни, че номинацията ще бъде обявена утре. Сегашният си пост като заместник-финансов министър по международните въпроси Малпас заема от септември 2017 година. Икономистът е известен с консервативните си възгледи. 

Малпас каза, че световни организации, като Световната банка са се "разраснали и са станали по-натрапчиви" и е станало "спешно и по-трудно" да бъдат "префокусирани".

Досегашният президент на Световната банка Джим Йон Ким напусна институцията на 1 февруари, за да се присъедини към инвестиционния фонд Глобъл инфрастракча партнърс (Global Infrastructure Partners).

 

 

 

Временно изпълняващ длъжността е главният изпълнителен директор на институцията Кристалина Георгиева.

Ким стана президент на Световната банка през 2012 година с мандат от пет години, след това през 2016 година беше преизбран за още един мандат, който трябваше да продължи до 2022 година.

По-рано Световната банка съобщи, че кандидатурите за длъжността ще се приемат в периода 7 февруари - 14 март. След това ще бъдат избрани най-много трима кандидати, а новият президент, както се очаква, ще бъде избран до заседанието на ръководните органи на Световната банка и МВФ ат 12 до14 април във Вашингтон.

Малпас или който и да е друг американски кандидат ще трябва да получи одобрение от 12-членния изпълнителен съвет на Световната банка. Макар САЩ да контролират най-голям дял от правата за гласуване в съвета и по традиция избират ръководителя на институцията, все пак може да се появят предизвикателства.