Американското правосъдно министерство разследва дали Дойче банк (Deutsche Bank AG) е нарушила законите срещу прането на пари в работата си за малайзийския инвестиционен фонд 1 Ем Ди Би (1MDB), съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс и БТА.

Новината се появи, след като банката обяви мащабен плана за преструктуриране, който се очаква да струва 7,4 милиарда евро (8,3 милиарда долара) и предвижда съкращаването на 18 000 души.

Работата на Дойче банк за 1 Ем Ди Би включва подпомагане на фонда да набере 1,2 милиарда долара през 2014 година, след като вече се бяха появили притеснения, свързани с управлението на 1 Ем Ди Би и финансите му, отбелязва изданието, като се позовава на добре информирани източници.

Разследващите са насочили вниманието си предимно към Тан Бон-Ке, колежка на бившия високопоставен служител на американската инвестиционна банка Голдман Сакс (Goldman Sachs) Тим Лайснър, която е работила с него по въпроси, свързани с 1 Ем Ди Би.

Тя е напуснала Голдман Сакс, за да оглави азиатско-тихоокеанското подразделение за финансови институционални клиенти на Дойче банк, където е продължила да работи по задачи, свързани с фонда.

В изявление Дойче банк заявява, че напълно сътрудничи с всички регулаторни и правоохранителни органи, които проучват работата на банката с 1 Ем Ди Би.

Тан е напуснала Дойче банк миналата година, след като банката е открила, че тя е общувала с Джхо Лау, малайзийския финансист, който министерството на правосъдието описва като централната фигура в скандала с фонда, отбелязва изданието.

Скандалът с фонда 1 Ем Ди Би се разрази през 2015 година, когато се появи информация, че той е загубил 11 милиарда долара. Чуждестранни медии писаха, че тогавашният премиер на Малайзия Наджиб Разак е разполагал с не по-малко от 4,5 милиарда долара от тези пари. Проведеното разследване не е установило престъпление и не са били открити виновници. Следствието бе възобновено, след като опозицията начело с Махатхир Мохамад спечели изборите през май. На бившия премиер Наджиб Разак бяха предявени обвинения, свързани с получаване на подкуп, пране на пари, кражби в особено големи размери и други правни нарушения.