Министрите на финансите на еврозоната са се договорили на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС в полския град Вроцлав, че е необходимо засилване на капитала на банките, съобщи Ройтерс.
Макар и с уговорки, те признават нуждата от рекапитализация, след като яростно отхвърлиха подобно предложение от директора на МВФ Кристин Лагард, направено на 27 август.
"Въпреки увеличената издръжливост на европейските банки и ограничените нужди от рефинансиране до края на 2011 г., препоръчително е подсилване на банковите ресурси в сегашния критичен момент с оглед на неудържимия пазарен натиск за увеличаване на изискванията за банковия капитал и за да се отхвърлят всякакви съмнения в стабилността на повечето банки", пише в документ, подготвен за срещата.
В Европейския съюз обаче няма единна позиция по въвеждането на данък върху банковите операции. Това заяви днес полският финансов министър Ян Винсент-Ростовски на пресконференция след неофициалното заседание на Съвета, предаде ИТАР-ТАСС.
"По въпроса за въвеждане на данък върху банковите операции мненията на страните членки на ЕС се различават много и няма консенсус", отбеляза Ростовски, представяйки резултатите от срещата. "Дискусия за това имаше и ще работим (по въпроса)", допълни той, като подчерта, че "това не е ключов елемент за стабилизиране на финансовата ситуация".
Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние на свой ред заяви, че Европейската комисия тази година ще предложи законодателни норми по тази инициатива, "но решение ще бъде взето на равнище Съвет на ЕС и Европарламент".
Париж и Берлин, които се застъпват за този данък, са на мнение, че по този начин принуждават частните банки да дадат своя финансов принос за стабилизирането на финансовата система в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Вчера Вашингтон се обяви срещу данъка върху финансовите трансакции.
Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър, който също взе участие в срещата на европейските си колеги във Вроцлав,  разкритикува разногласията в еврозоната и настоя за повече фискални стимули, както и да бъде разширен заемният капацитет на европейския спасителен фонд.
Блумбърг цитира австрийския финансов министър Мария Пектер, според която е странно министрите на еврозоната да бъдат поучавани от САЩ, страна с много по-висок дълг от еврозоната.
За първи път американски финансов министър присъства на такава среща, което е признак, че САЩ все повече се опасяват от глобалното влияние на европейската дългова криза, отбеляза Асошиейтед прес.
"Взети като цяло, Европейският съюз и зоната на еврото са вероятно в по-добро състояние от икономиките на други големи развити държави", заяви президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише след съвещание на министрите на финансите във Вроцлав, Полша. Той обаче призна за грешки от някои страни, взети поотделно, които са натрупали много големи дефицити и дългове.
Изявлението на Трише се възприема като отговор на вчерашните критики на Гайтнър, който се опита да наставлява Европа за начина, по който да се справи с прекомерното задлъжняване, предизвикващо вече тревога в целия свят.
Президентът на ЕЦБ припомни, че се очаква дефицитът в еврозоната тази година да достигне около 4,5% от БВП.
САЩ прогнозират дефицит от 8,8% от БВП тази година, което с 1,7% повече, отколкото през 2010 г.
Колкото до държавния дълг, "в други големи развити икономики, той е около 10 процента" по-висок, отколкото в еврозоната, подчерта Трише.
Над 30 000 души се очакваше да се включат в планираните във Вроцлав протести срещу мерките за строги икономии. Мащабът на проявата, свикана по призив на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), принуди европейските министри да променят спешно програмата си.
"Те ще си тръгнат по-рано, понеже полицията не иска да предизвиква гнева на демонстрантите, като им попречи да протестират", каза за АФП представителка на организаторите на министерската среща.
Пресконференцията след съвещанието също бе изтеглена с час по-рано.
ЕКП, която обхваща 83 профсъюзни организации от 36 европейски страни, организира протестите, за да изтъкне "необходимостта от промяна и солидарност и да каже "не" на наложените строги ограничения заради задълбочаващата се дългова криза, посочи в комюнике конфедерацията.
Организацията изразява съжаление, че в еврозоната липсват средства за борба срещу сътресенията на пазарите, като еврооблигациите, които биха дали възможност дългът да бъда споделен, на което Германия твърдо се противопоставя.