Един от основните инструменти за осигуряване на широк и равен достъп до образование е студентското кредитиране. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БГНЕС. След договорите с "ДСК" и "Райфайзенбанк", днес бе подписан договор за студентско кредитиране и с "Алианц".
80 милиона лева става държавната гаранция за студентското кредитиране от следващата учебна година - 2012-2013 година. В сравнение с тази година това е двойно увеличение.
Светослав Гаврийски, изпълнителен директор на "Алианц" увери, че условията по студентските кредити са много добри, защото по време на следването си студентите плащат само фиксираната лихва от 7%.
През миналата година 4 825 студенти са се възползвали от кредитите. Отпусната сума е над 20 млн.лв. Кредити взимат преди всичко студентите от частните университети. Най-много са отпуснатите кредити по медицински направления. Отпускат се средства в рамките на семестриалната такса, като се изисква студентът да е в редовна форма на обучение и да не е прекъсвал. През миналата година не са отпуснати кредити само на около 100 студенти поради непълнота на документите.
Светослав Гаврийски коментира, че в цялата икономика намаляват желаещите за кредити. "Тази криза върна хората на земята и промени тяхното мислене", добави той.