Късно в петък S&P понижи рейтинга на САЩ от ААА на АА+. Изпълнителният директор на S&P Джон Чамбърс отбеляза, че обикновено на страните са им необходими от 9 до 18 години за подобно възстановяване и САЩ едва ли ще са изключение. Този срок отговаря на 1-2 пълни икономически цикъла, коментират експертите.
S&P реши да понижи кредитния рейтинг на САЩ, след като Конгресът прие план за намаляване на дефицита, но и увеличи тавана, до който може да расте държавния дълг. Според оценките на агенцията това е недостатъчно. Суверенният рейтинг на САЩ може да бъде понижен и до АА в течение на две години, ако съкращаването държавните разходи се окаже по-малко, отколкото се очаква.
Другите 2 голями агенции Мудис и Фич обявиха, че няма да намаляват рейтинга на САЩ. Уорън Бъфет, който е един от най-големите акционери в Мудис заяви, че САЩ заслужават рейтинг ААА, а самият той, вземайки решение за инвестиране, никога не обръща внимание на рейтинговите агенции.
Понижението на рейтинга на САЩ от S&P взриви фондовите пазари. Още в събота фондовата борса в Саудитска Арабия (тя работи в събота) отбеляза спад с 5.5%. В неделя тя бе последвана от пазарите в Азия и Австралия, които се сринаха между 2 и 4%.
Ситуацията не успя да успокои и ЕЦБ, кояти обяви, че ще изкупува италиански и испански облигации, които досега неглижираше. Европейските борси отвориха в червено с над процент спад, като единствено борсите в Мадрид и Милано отбелязаха повишение, вследствие на решението за облигациите. Малко по-късно пазарите се успокоиха, но останаха нестабилни.