Местната власт работи ударно по празниците, за да гарантира заемите преди 28 януари, когато промените в Закона за бюджета ще им забранят да теглят 9 месеца преди края на мандата, съобщава в. "24 часа".
Светкавичен заем между 6 и 9 млн. евро е довоговорила Пловдивската община с австрийска банка, похвали се Славчо Атанасов. Това станало тайно от финансовия министър Симеон Дянков, който през пролетта спря кредит от 30 млн. евро.
“Този път няма как да попречи. Много му здраве”, обяви градоначалникът, който от месеци водил преговори с европейска държавна банка и тя дала положителен отговор.
“Ако не вземем тези пари, Пловдив ще спре да се развива през 2011 г.”, категоричен е Атанасов. С тях щял да довърши 4 детски градини, както и разширенията на 3 булеварда.  
На 26 януари 2011 г. два два преди да падне мандалото, във Варна ще гласуват разрешение за теглене на заем до 10 млн. лв. за различни инфраструктурни проекти.
Още 10 млн. ще бъдат теглени по програма ФЛАГ Администрацията обмисля и безлихвен заем за пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци", като възстановяването на средствата ще се търси от европрограмите.
Шумен ще тегли облигационен банков заем от 15 млн. лв., чието погасяване ще приключи през 2021 г. за асфалтиране на улици, довършване на старческия дом и отделение за лъчетерапия. Първо кметът Красимир Костов поиска 25 млн. лв., но след дебат съветниците разрешиха с 10 млн. по-малко.
Видин почва 2011 г. с нов кредит от 8,416 млн. лв. На 16 декември избра кредитираща институция. 3,46 млн. лв. от кредита ще са за рефинансиране на стар заем, а останалите за ремонт на улици и площади, покриви на училища, подмяна на отоплителни инсталации в детски градини, както и за център за кастрация на кучета.
13,4 млн. лв. ще тегли община Плевен за пътища и ремонт на покрит плувен басейн. В списъка за финансиране са включени близо 30 обекта. Банката вече е избрана, договорът е пред подписване, обясни кметът Найден Зеленогорски. Заемът ще се погасява 10 г. "Предстои да теглим още 3 млн. лв. за съфинансиране по европроекти, но ще има търг и обществена поръчка”, добави Зеленогорски.
”Както моята задача като финансов министър е да се боря държавата да не влиза в големи дългове, така и задачите на общините са и те да внимават за какво харчат.” Така вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков коментира вчера от САЩ съобщението за лавината от заеми в края на тази година.
Експертите на финансовото министерство пък обясниха, че няма значение дали новият заем ще се изтегли в края на годината, или догодина, защото той вдига нивото на задлъжнялост. Лимитът от 15%, който влиза в сила от 1 януари 2011 г., важи за общата задлъжнялост.
При приемането на бюджет 2011 г. парламентът затегна режима за общинските кредити. От януари тяхната задлъжнялост не може да надвишава 15% от собствените им пари плюс изравнителната субсидия. В момента те могат да поемат общи задължения до 25% от тези суми. Освен това 9 месеца преди изборите се въвежда пълна забрана за нови кредити. Алтернативите, които остават пред кметовете, са да ползват заеми от фонд ФЛАГ, както и от Българската банка за развитие при финансиране на европроекти.
Според Сдружението на общините финансовото министерство и парламентът отрязали всички техни искания за допълнителни 49 млн. лв. към субсидиите и така били свили допълнително опцията за теглене на заеми.