Обикновено банките уведомяват клиентите си за тези промени, но практиката показва, че тези съобщения невинаги стигат до тях навреме.
Дали това ви засяга или не, зависи от договора, който сте сключили. Повечето заеми са с плаваща лихва, която се формира от базов лихвен процент на банката, ОЛП, СОФИБОР, EURIBOR или друга база, плюс надбавка, която не се променя. Обикновено промяната на ОЛП или на Софибор не води автоматично до промяна на лихвите по старите заеми. Повечето банки (например, СЖ Експресбанк, Булбанк) предвиждат някакъв толеранс, при който промяната на базата не води до изменения на лихвата по вече отпуснат заем. Банка ДСК от своя страна си запазва правото да променя базовата лихва при промяна на ЕУРИБОР, ЛЕОНИА, ЛИБОР, при сериозни изменения на валутните курсове, инфлацията и прочие.
Има значение и кога е подписан договорът, тъй като условията на банките са се променяли в годините. Възможно е също така да сте сключили договор с първоначално фиксирана лихва, като срокът на тази своеобразна защита срещу промени в конюнктурата да не е изтекъл. Доскоро се предлагаха заеми с фиксирана лихва до 5 години, но през есента банките съкратиха срока на първоначалното фиксиране. Тъй като обикновено първоначално фиксираната лихва се предлага като промоция, съкращаването на периода с ниски лихви бе и един от начините, по който две от банките неявно увеличиха процентите си през есента. Другият вариант за скрито поскъпване на заемите са таксите и тъй като много банки начисляват месечни или годишни такси, трябва да се осведомите и за техния размер.
Напоследък могат да се чуят съвети за рефинансиране на старите заеми, чиито лихви нарастват. Въпреки че не е изключено това е да е печеливша стратегия в някои случаи, доста детайли трябва да се вземат предвид. На първо място, имайте предвид, че таксата за предсрочно погасяване (3/12 от ГПР при потребителските заеми или над 3%; около 4% при ипотечните) може да надхвърли очакваната икономия. Все пак обичайно лихвите се вдигат с 0.5-1 пр. пункт. А както ще видите от Финансовата търсачка на Дир.Бг, разликата между най-високата и най-ниска лихва в един сегмент (да речем кредит без поръчители, с превод на заплата) рядко надхвърля 3%. Отделно трябва да се вземат и еднократните такси за новия кредит, които трябва да платите повторно. Въпреки това понякога такъв ход е оправдан, особено, ако кредитът е бил сключен преди време и оттогава кредитоспособността ви се е подобрила и можете да кандидатствате за по-благоприятни условия.

Но най-важното е да знаете с колко ще ви се отрази увеличението на лихвата. Сметките показват, че при кредит за 5400 лв., което е среден размер и срок от 5 години, увеличаването на лихвата с 1 процентен пункт се равнява на 3 лв. увеличение на вноската.
Вижте още варианти - тук.