Това коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков /ГЕРБ/ на брифинг в парламента. По-рано днес от БСП поискаха да не се бърза с приватизацията на банката, а процедурата да бъде спряна, тъй като има само един кандидат.

Процедурата, в която се намираме, е стартирала през юли тази година, изминавайки всички етапи, които са описани ясно в закона, посочи Герджиков. Той отбеляза, че процедурата е безкрайно прозрачна и ясна, писани са покани за участие в нея до абсолютно всички банкови институции в България и са публикувани обяви във водещи икономически издания по света, включително и във "Файненшъл Таймс". Процедурата е достатъчно дълга - 60 дни, одобряването на кандидата ще се случи с решение на КЗК и на БНБ, посочи Герджиков.

По думите му решението на СОС, което предстои да бъде взето, е под условия. Общинският съвет преценява, че е съгласен да се извърши сделката, но единствената институция, която може да я верифицира, е БНБ, добави той.

Герджиков посочи, че дебатите за приватизацията на Общинска банка се водят от момента, в който Столичната община си връща контрола върху банката. Това не е идея, която ни е хрумнала сега и няма никакво бързане по тази тема. Смятаме, че не е присъщо общината да се занимава с банкова дейност, аргументира се той. От 2011 г. досега СОС и СО работят усърдно по оздравяване на банката и за възстановяване на доверието в нея, каза Елен Герджиков. По думите му в момента банката е стабилна и изглежда добре на пазара, въпреки че далеч не е сред водещите банки на българския пазар - от 27 банки тя е на 15-а позиция.

Малко ми се струва преувеличено твърдението, че тя може да бъде една от водещите банки в България, въпреки че има своето място на банковия пазар, добави той.

Относно увеличението на цената на водата в София, депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че решението ще се вземе от КЕВР. Частта, която е регулация на ВиК услугите, се ръководи в КЕВР от колегата, който беше номиниран от ПГ на БСП, посочи той.