Според него филмовата версия на "Отнесени от вихъра" щяла да бъде разрушителен провал за кариерата му. Филмът обаче се оказва един от най-големите хитове на всички времена пише Матю Лин от Маркетуоч.

Заради такива предсказания всички би трябвало да са нервни, когато правят каквито и да било прогнози за предстоящата година. Предварителните очаквания могат да са причина прогнозаторите да изглеждат много, много глупави. А сега, в края на годината, това е по-вероятно от когато и да било по-рано, след вота на Великобритания да излезе от Европейския съюз и избора на Доналд Тръмп за следващ президент на САЩ, които тласнаха силно фондовите пазари от двете страни на Атлантика въпреки очакванията на всички експерти, че всяко от тези събития ще бъде катастрофа. Дори при това положение си струва да обмислим някои неща, които биха могли да изненадат европейските пазари през следващите 12 месеца, макар и само за да имаме повод за смях идния декември.

Ето четири примера.

Ангела Меркел се оттегля от надпреварата за германски канцлер

След известни увъртания най-дълго управляващият политически лидер в Европа реши да се бори за четвърти мандат през есента на идната година. Това решение до голяма степен породи облекчение сред глобалния политически елит, който разчита на нея за отговорно центристко лидерство. До началото на изборите обаче има страшно много време. Една, или още по-лошо, две големи терористични атаки могат да я направят силно уязвима, особено ако бъдат извършени от бежанци, пристигнали неотдавна.

Също толкова лошо би било, ако се разрази нова криза в еврозоната, шест години след като Меркел трябваше да я "ремонтира", или някоя от разклатените германски банки се срине. Всъщност, след 11 години на власт, всеки политически лидер е натрупал толкова много багаж, че започва да изглежда повече като тежест, отколкото като актив. В определен момент може да стане болезнено ясно, че дясноцентристите имат по-добър шанс да се задържат на власт с някой друг начело.

Сценарият да се оттегли достойно и да остави някой друг да се кандидатира в надпреварата в последния момент може да получи първостепенно значение. Ако това се случи, германският индекс DAX ще понесе тежък удар.

Еманюел Макрон печели президентския пост във Франция

В началото на годината всеобщата хипотеза е, че републиканският кандидат Франсоа Фийон ще се бори срещу Марин льо Пен от Националния фронт на последния кръг от президентските избори през май. 2016 година обаче би трябвало да ни е научила, че каквото и да се случи, то няма да е това, което всички очакват.

Фийон спечели решително първичните избори, но aмериканските полици ни показаха, че кандидати, които са популярни сред верните поддръжници на партията, често не са толкова успешни за целия електорат. Няма доказателство, че идеите на Фийон за икономика на свободния пазар с малка намеса от държавата имат реална подкрепа сред французите. Точно обратното - центрист, реформатор и сравнително ново лице Макрон може би ще успее да го изпревари в конкуренцията им кой от двамата да се изправи срещу кандидатката на Националния фронт. Ако това се случи,

Макрон може да успее да събере достатъчно подкрепа, за да надвие Льо Пен. Дали ще може да постигне нещо на поста е друг въпрос. Няма обаче причина да не спечели.

BNP Paribas поема контрол над Deutsche Bank

Има сливания, при които целта е да бъдат комбинирани две растящи компании, за да се създаде организация, способна да доминира на нови пазари. Има обаче и сливания, при които става дума единствено да бъдат укрепени компании, които едва се задържат на повърхността.

Почти всички европейски банки попадат във втората категория. Deutsche Bank през цялата изминала година се бори с все по-големи неприятности. До такава степен, че висшето й ръководство трябваше да прави едно след друго изявления в опит да увери пазарите, че банката няма да се срине.

BNP Paribas, най-голямата френска банка, е в много по-добра форма, с прилични печалби и удовлетворителна цена на акциите. Какво по-добре решение на проблемите на Deutsche Bank, от това да се приюти в по-успешния си френски конкурент? Нещо повече, за германския канцлер това ще означава, че ако нещо се обърка, то проблемът ще е на Париж, а не на Берлин.

Сливането би могло да подкрепи затруднения европейски банков сектор. Поне за няколко месеца.

Apple напуска Европа и дава начало на "Техноекзит"

Дори по стандартите на корпоративните мега глоби 13-те милиарда долара, които ЕС поиска от Apple за доплащане на данъци в Ирландия, са огромна сума пари. Apple, заедно с ирландското правителство, все още се бори с решението, но засега с малък успех. Всъщност това бе само едно от поредицата нападения срещу американския технологичен гигант, предприети от Брюксел.

Още някое дело срещу Apple за нарушаване на неприкосновеността на личните данни, монополизиране на пазара или каквото и да било друго основание, и компанията може да реши, че ползите от дейността в континентална Европа не си струват неприятностите. Тя ще може да продава смартфоните и таблетите си чрез трети страни и все още ще има възможност да работи на огромен пазар като британския без непрекъснато да води юридически битки.

Ако напусне континента, конкурентите й от технологичния сектор като Alphabet, Facebook, Netflix и дори Amazon също могат да решат, че търговският риск е твърде голям, предизвиквайки "Техноекзит" от ЕС.

Има и много други събития, които за момента остават под обхвата на радарите. Полският пазар изглежда по-силен от всякога, както и националната икономика. Със засилване на атаките на ЕС срещу полското популистко правителство обаче, страната може би ще последва Великобритания през вратата.

Има голяма вероятност за нови избори в Гърция, при които крайно десните националисти да спечелят властта.

Водещи технологични компании като шведската Spotify могат да бъдат изкупени. Разбира се, може и нищо от гореизброеното да не се случи. Политиката в Европа обаче остава крайно непостоянна, валутата й все още е в състояние да предизвика няколко шока за всички, а корпорациите имат "способността" да поднасят изненади.

През идващата година ще се случат много събития, които никой няма да очаква. Това поне е прогноза, която може да бъде направена с увереност.

Превод БТА