Това заяви пред БНР банкерът Петър Андронов. Според него най-вероятно следващите месеци ще има някакво стабилизиране.

Вече лихвените проценти са по-ниски от когато и да било – и по депозитите, и по кредитите. Най-вероятно ще има обръщане на тенденцията, но за целта крехкото икономическо възстановяване в Европа трябва да се превърне в устойчиво възстановяване.

Според Андронов българските банки с гръцко участие нямат депозити в гръцките си майки, нито гръцки дълг в активите си. Той заяви че е „спокоен за тяхното финансово състояние.

Това, което не бива да се случва, е механично да им се приписват проблемите на институциите в Гърция. Самите те са български банки и работят на наша територия изцяло са интегрирани в нашия бизнес и нашия депозитен пазар, допълни банкерът.

Относно избора за нови шефове в БНБ Андронов смята, че изборът трябва да стане максимално бързо.

Опитът на всички спрягани кандидатури е „повече от убедителен“, коментира Андронов и призова политиците да не прекарват в дискусии следващите 3 месеца, за да направят избор.

За предстоящата процедура по оценка на качеството на активите, банките се готвят повече от година. Процедурата е проведена от 120-те банки от Еврозоната преди преминаването им на надзор на ЕЦБ. Методологията е ясна, но БНБ трябва я да адаптира за българските условия и да я възложи за оценка, каза банкерът:

По думите му подуправителят, който ще ръководи управление „банков надзор“ има огромна работа да свърши като подготви самото управление и търговските банки за едно успешно и сравнително спокойно преминаване през това упражнение. Ако то не бъде подготвено подходящо, ефектът ще бъде катастрофален, категоричен бе Андронов.