Финансовите министри от еврозоната са готови възможно най-скоро да се съберат, за да оценят плановете за реформи, отбеляза германският канцлер Ангела Меркел след продължилата над три часа кризисна среща на евролидерите в Брюксел, информира ДПА, цитирана от БТА.

Тя обаче не посочи дата за отпускане на нови спасителни средства за гръцкото правителство, посочвайки, че това зависи от положителната оценка на предложенията.

Вижте снимки >>

"Бял дим за Гърция в без пет", посочва в заглавие гръцкият вестник "Етнос", като изтъква, че на срещата в Брюксел е бил поет политически ангажимент за оставане на Гърция в еврозоната.

Атина трябва да предложи реформи, които отговарят на вече поетите ангажименти към кредиторите й и да ускори напредъка, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс и БТА.

Основа за реформите остава споразумението, постигнато на 20 февруари от Еврогрупата, се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Съвета Доналд Туск и ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.
 
"В дух на взаимно доверие всички сме готови да ускорим работата и да приключим възможно най-скоро", се посочва в документа.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че след преговорите оптимизмът му е нараснал, предаде Ройтерс. Той обеща, че Гърция ще представи и проведе необходимите реформи.

"Мисля, че всички страни потвърдиха намерението си да се опитат да направят възможно най-доброто за преодоляване на затрудненията на гръцката икономика колкото може по-скоро", каза Ципрас.

Той добави, че "цялата процедура отново била поставена на релси", след като преди това, по думите, му някой я бил "извадил от тези релси", цитира премиера гръцкият в. "Вима".

Източници, близки до Еврокомисията, казали, че на срещата е бил обсъждан наличният финансов ресурс на Гърция. Атина е уверила, че няма проблем с ликвидността до април. Същите източници добавили, че срещата е потвърдила позицията на еврозоната, че Гърция ще остане неин член, пише гръцкият в. "Прото тема", цитиран от БТА.

"Ясно е, че те (гърците) имат нужда от пари, но е ясно също така, че Европейският съюз няма да си отвори кесията, докато няма нещо конкретно", отбелязва дипломатически източник на ДПА.