Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев по време на изслушването му по казуса със сделката с ПФ "Доверие", предаде БГНЕС.

По предложение на председателя на социалната комисия Корнелия Нинова депутатите решиха да изслушат министъра на финансите Петър Чобанов и Стоян Мавродиев във връзка с продажбата на най-големия пенсионен фонд у нас.

"Не сме си позволявали да правим оценки на базата на медийна информация или прессъобщения. Единствените данни до момента са от съобщение на сайта на "Виена Иншурънс Груп", в който те съобщават за тази сделка", отбеляза Мавродиев.

За такава продажба трябва да се премине специална процедура, разписана в Кодекса за социално осигуряване, информира той.

Мавродиев посочи, че от КФН очакват да се изпрати цялата изискуема информация, след което ще бъде направен сериозен правно-икономически анализ. Проверява се заявителят и произходът на средствата за сделката, каза той.

"Имаме много добро сътрудничество с ДАНС, което ще продължи и по тази тема", добави Мавродиев и посочи, че е важно да се идентифицират действителните собственици на съответното лице-заявител.

Може да се постанови отказ, ако те не могат да се идентифицират или ако е налице съмнение към купувача. Придобиването на такава компания може да стане само със собствени, а не със заемни средства, посочи Мавродиев.

Партиите за сделката

Янаки Стоилов поиска от името на Коалиция за България КФН да не дава разрешение за сделката с ПОД "Доверие" заради неясните капитали на купувача, регистриран в офшорна зона.

По-рано шефът на бюджетната комисия в НС и депутат от ДПС Йордан Цонев също призова КФН да не разрешава сделката.

На пресконференция от ГЕРБ заявиха, че са притеснени от информацията, че най-големият универсален пенсионен фонд „Доверие“ предстои да бъде продаден при неясни обстоятелства и съмнителен купувач, предаде "Фокус".

В декларация на Атака посочва, че проблемът не е в конкретния случай, а в законодателната уредба на частното пенсионно осигуряване. Според тях пенсионните фондове са приготвени за грабеж и парите на хората в тях не са гарантирани.


Вчера австрийската финансова група Vienna Insurance Group (VIG) съобщи официално, че е приключила преговорите по продажбата на 92% от капитала на "Доверие" с кандидат-купувача "Юнайтед Кепитъл". Сделката обаче трябва да бъде одобрена от КФН.

Според слухове от пазара един от кандидатите за пенсионния фонд е бил шефът на КТБ Цветан Василев чрез фирмата си Бромак, за когото се говори, че е свързан с ДПС. Неговата оферта била обаче значително по-ниска от тази на "Юнайтед Кепитъл".