Според МФ проектът не е в съответствие с разпоредбата на чл. 244, т. 1 от Кодекса на труда, където е посочено, че Министерският съвет определя минималната работна заплата за страната, а не реда и критериите за определянето и актуализирането й.

Новата формула за изчисляване на минималната работа заплата (МРЗ) може да доведе до изкривяване на нивото ѝ,  се казва още в становището на МФ.
Тъй като е предвидено минималната работна заплата да се определя в края на текущата година за следващата, то винаги последните налични данни за средната работна заплата за страната ще са за третото тримесечие. Според министерството обаче средната работна заплата за периода юли-септември отчита в голяма степен сезонната заетост, която е характерна за летния период в страната ни. От ведомството заявяват, че това няма да отразява реалното равнище на средната заплата, и съответно ще доведе до изкривяване на нивото и на минималната работна заплата.

В предложението на Министерски съвет се казва, че точният размер на минималното възнаграждение ще се определя всяка година до 30 ноември. То ще може да се актуализира по съвместно предложение на финансовия и на социалния министър, когато инфлацията в страната надвиши 10%.

От ведомството на Дянков смятат, че определянето на минималната работна заплата в широки граници между 35 и 55% от средната работна заплата, не е релевантно предвид границите, които реално са достигнати в България.
Към момента нивото на минималната в средната работна заплата е около 38% и установяването на долна граница от 35% под която отношението не бива да спада, изглежда приемливо. Същевременно, предложената горна граница от 55% е необосновано висока, пише в мотивите на Министерство на финансите.

По отношение на втория критерий – МРЗ да зависи от размера на линията на бедност, от МФ посочват, че минималната работна заплата е доход от труд и се отнася до равнището на бедност на домакинствата с ниско квалифицирани работници, а не изобщо до равнището на бедност на цялото население.

Третият предложен критерий - индексът на потребителските цени за съответната година, спрямо предходната, също не е точно определен, пише в становището. Не може да се използва прогнозен индекс за съответната година при положение, че минималната работна заплата ще действа от 1 януари. Минималната работна заплата ще включва все още нереализирала се инфлация.

От КНСБ са съгласни с новия механизъм за изчисление на минималното възнаграждение по проекта на Министерски съвет, но имат няколко забележки. От Българска стопанска камара настояват от своя страна за оттегляне на проекта за определяне на минималната заплата. Необоснованото автоматично административно увеличение на минималната работна заплата е популистка мярка, която носи вреди, а не ползи за икономиката, заявиха вчера от БСК.

Още по темата: Дянков бламира Младенов за минималната заплата