Това ще стане от началото на 2014 г., когато новият закон за публичните финанси, който депутатите обсъждат днес, ще стане факт. Миналата година Сметната палата публикува одит, според който през 2010-а финансовият министър Симеон Дянков е преразпределил 1,8 млрд. лева от гласувания от депутатите бюджет.

„Засилваме ролята на програмното бюджетиране в същата посока чрез ограничаване на правомощията, които в момента има министърът на финансите. Това ще бъде задача на Министерския съвет, който по Конституция е отговорен за изпълнението на държавния бюджет”, каза Владислав Горанов, заместник-министър на финансите.

Законът за публичните финанси предвижда общините да не могат да увеличават дълга си над определен процент, каза още Горанов. По думите му нормите на закона предвиждат, че салдото по бюджета на общината трябва да е балансирано. Законът задава правила, които общините трябва да спазват като принципи при съставянето и изпълнението на техните бюджети, а централизацията и децентрализацията по-скоро е свързана какъв ресурс на какво ниво на държавно управление се разпределя, заяви зам.-министърът.

Освен това депутатите забраниха на държавните висши училища, БАН, БНТ, БНР и БТА да поемат дълг, с изключение на временни безлихвени заеми; дълг по международни програми и договори, ратифицирани от Народното събрание, и финансов лизинг и други форми на дълг, различни от парични заеми и емисии на ценни книжа.

Предвижда се средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит на сектора "Държавно управление" на годишна основа да не надвишава 0,5 на сто от БВП. Дефицитът в сектора, изчислен въз основа на методологията на Европейската система от национални и регионални сметки на Общността, не може да надвишава три на сто от БВП.