Това стана ясно на второто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двете правителствата, който се провежда днес в гръцката столица. Това е второто заседание на високо равнище България - Гърция, вече с новия състав на гръцкия кабинет.
През 2010 година в София за първото заседание и учредяването на Съвета пристигна тогавашният гръцки премиер Георгиос Папандреу. Преди срещата с Андонис Самарас днес, българският премиер разговаря и с президента Каролос Папуляс, предаде „Фокус”.

На 24 април 2009 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство за изграждането на междусистемна връзка България - Гърция (газопровод IGB Interconnector Greece Bulgaria - между Стара Загора и Комотини, с дължина около 168,5 км), за доставка на азерски газ, договорен на правителствено равнище. Меморандумът е практическа стъпка към осъществяване на идеята за междусистемна газова връзка между България и Гърция, което ще повиши енергийната сигурност на България. По предварителна оценка проектът е на стойност 149,5 милиона евро. Включен е в Европейската енергийна програма за възстановяване и ще бъде предоставен грант от 45 милиона евро от ЕК за неговото реализиране.

Капацитетът на газопровода се предвижда да бъде 3 млрд.куб.м. годишно с възможност за увеличаване до 5 млрд.куб.м. годишно. Доставките до България ще започнат от 1 млрд. куб. м. годишно. Създадената на 21 декември 2010 г. смесена компания между БЕХ ЕАД и IGI “Poseidon” (50% DEPA S.A.– Greece и 50% Edison International Holding BV - Italy) ще развива проекта и ще изгради, притежава и оперира инфраструктурата.

Между участничките в смесената компания има разногласия относно третирането на проекта – българската страна го разглежда като инфраструктурен, докато гръцката и италианската като търговски. В перспектива газопроводът ще бъде продължен до Румъния и Унгария. Новият проект IGB е в същността си северно разклонение към централна Европа на газопровода Турция – Гърция – Италия (ITGI). На среща в Букурещ със своя румънски колега Адриян Видяну, гръцкият министър на развитието Костис Хадзидакис заяви, че Гърция ще гледа като на едно съоръжение по отношение на газопроводите Гърция – България, България – Румъния и Румъния – Унгария. Към момента има споразумение между Гърция и България за IGB и споразумение България – Румъния по проекта за свързване на четирите държави.

Освен това България планира да изгради съвместно с Гърция терминал за втечнен газ в Александруполис или Кавала, който да бъде свързан с българската газопреносна мрежа. През 2009 година на среща между тогавашния енергиен министър Петър Димитров и министър Хадзидакис въпросът е бил дискутиран, като гръцката страна е подчертала, че има намерение да изгради подобен терминал, който макар и отворен за всички съседни държави, да бъде изцяло гръцка собственост. Реализацията на проекта е в етап на преговори между гръцката страна и Катар, откъдето се очаква доставката на природен газ за терминала.