Това показват предварителните данни на Министерството на финансите, публикувани днес. Само за месец ноември дефицитът е в размер на 54 млн. лв. Прогнозата за фискалния резерв към края на миналия месец е 6,8 млрд. лв.

Миналата седмица стана ясно, че бюджетът към края на октомври е в дефицит от 74 млн. лв., като основната причина за това са неразплатени сметки с ЕС. Коледни бонуси за пенсионерите щеше да има, само ако тези пари бъдат платени.
Тогава финансовият министър Симеон Дянков обясни в парламента, че от данните за ноември ще зависи дали пенсионерите ще получат коледни добавки.

В интервю за bTV вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има добавки към пенсиите за празниците, тъй като няма пари в бюджета. „И аз много искам да дадем коледни добавки, но няма пари в хазната. Ние трябва да продължим с фискалната дисциплина, кой не иска да яде?”, каза Борисов.

„Миличките мои, но те през годините главно поддържаха БСП. Не ги наказваме, но тези хора са им похарчили парите. Искам да дам много. Но искам и хората, които ходят на работа, да имат метро, чиста среда, екология, добър път, аз мисля за тези хора, защото те са носители на прогреса”, коментира още Борисов темата за пенсионерите.