Минималната работна заплата от 1 януари става 310 лева. Дефицитът догодина трябва да е 1,3% от Брутния вътрешен продукт. Така държавата ще изхарчи 1,1 милиарда повече, отколкото ще събере. Заложен е икономически ръст от 1,9%, но според финансовия министър Симеон Дянков приходите са смятани при по-консервативен ръст от 1,2 на сто.

Това е възможно най-добрият бюджет за парите, с които разполагаме. Това каза пред журналисти в Царево премиерът Бойко Борисов в коментар как би определил бюджета за 2013 г., цитира го „Фокус”. Премиерът заяви още: „Ще има повече пари за образование, за здравеопазване, много пари за култура, археология – традиционно за това, за което винаги сме давали – за инфраструктура, и за всичко останало".

На въпрос дали този бюджет ще позволи намаляване на безработицата и откриването на нови работни места, след като е инвестиционно насочен, министър-председателят отговори, че това е единственият шанс за създаване на нови работни места, макар че в Европа рецесията расте и засяга една по една държавите.

"От вчера и Финландия е на минус. По принцип, когато Германия започва да слиза надолу, с много държави, които са свързани с нея и с нейната икономика, се случва същото. Затова правим и такъв консервативен бюджет, защото искаме да си пазим финансовата стабилност. На България никой никога няма да й помогне. На Гърция, Испания и Португалия има кой да им помага. На нас никой няма да ни протегне ръка, ако сами не си свършим работата. Освен това, правителство още в началото даде 1 млрд. лв. за пенсии при най-голямата криза и дефицит в бюджета. Иска ми се още да има, но съм сигурен, че ако продължим със същата дисциплина, следващата година страната ни ще стане много по-добро място за живеене", добави Борисов.

"Това е реалистичен и изпълним бюджет, който ще даде възможност за реален политически дебат, съсредоточен върху политики, вместо това как върви неговото изпълнение", коментира пред журналисти и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Според него има предпоставки бюджетът да доведе до реален растеж на икономиката. Бюджетът е настроен така, че да увеличи доходите; харчи повече, отколкото изземва, така че има условия да стимулира потреблението като един от елементите на растежа, смята той.

Депутатите заложиха приходи от 18,4 млрд. лв. Най-голямата част от парите се очаква да дойдат от данъци – 16,64 млрд. лв. Плащанията по корпоративни данъци ще донесат 1,5 млрд. лв., по ДДС – 7,88 млрд. лв., по данък общ доход – 2,52 млрд. лв. От акцизи бюджетът ще има постъпления от 4,31 млрд. лв.

Общините получават за следващата година общи субсидии за делегираните от държавата дейности 1 941 743 600 лв.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., е 2 млрд. лева, реши още парламентът. Максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени, е 0,2 млрд. лева, в т.ч. гаранционни депозити. Минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2013 г. трябва да е в размер 4,5 млрд. лв., записаха депутатите.

Народните представители решиха за периода от 1 януари до 31 март 2013 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да е 145 лв., а от 1 април 2013 г. – 150 лв. Пенсиите, с изключение на несвързаните с трудова дейност, ще се осъвременяват от 1 април 2013 г. Максималната пенсия става 770 лв., а максиманият осигурителен доход 2200 рв.

Обезщетението за отглеждане на малко дете остава 240 лева.