Артур Мас, премиер на североизточния испански регион, генериращ около една пета от испанския БВП, пристигна в Мадрид с искането Каталония да може сама да събира и изразходва своите данъци.

На пресконференция след срещата си с Рахой Мас заяви, че испанският министър-председател не е приел предложението на Каталуния за „фискален пакт”. „Отговорът на правителството беше честен. Казаха ми, че не може да се преговаря за фискален пакт”, каза Артур Мас.

Каталония настоява за по-голяма икономическа независимост, тъй като смята, че дава на централното правителство повече средства, отколкото получава. Ако не предостави на Барселона възможността самостоятелно да определя нивото на данъчните отчисления в държавната хазна, Каталуния ще предприеме стъпки за пълна независимост. Експерти предупреждават, че заплахата от разпадането на Испания – поне на три части, днес е по-реална от всякога, пише вестник „Коммерсант” .

Сепаратистките настроения винаги са били характерни за Каталуния – един от най-развитите и богати региони на Испания. Но ако по времето на диктатурата на Франсиско Франко основната причина за недоволство беше политиката на Мадрид, то сега на преден план е икономиката. Впрочем, основният лозунг остава без промяна: „Каталуния не е Испания”.

Властите на богатата североизточна испанска област Каталония съобщиха преди месец, че ще поискат финансова помощ от 5,023 милиарда евро от централните власти. Подобно на други испански райони, Каталония също изпитва финансови затруднения. Областните власти решиха да поискат средства от фонда за ликвидност, създаден от Мадрид в помощ на регионите