Това твърди ръководителят на клона на американската централна банка в Далас Ричард Фишър, цитиран от Франс прес и БТА. "Истината, впрочем, е, че никой в комитета (по паричната политика на УФР) не знае какво действително спъва икономиката", посочи Фишър в реч в Ню Йорк, чийто текст беше разпространен предварително. "Никой не знае какво ще подейства, за да бъде върната икономиката в правия път", допълни той.

Фишър отбеляза, че е бил против решението за ново количествено облекчение, взето на заседанието на 13 септември. Отчитайки забавянето на американския икономически растеж от началото на годината, УФР обяви след двудневното си заседание миналата седмица, че ще изкупува гарантирани с ипотеки ценни книжа за 40 милиарда долара месечно, за да стимулира американската икономика, тъй като тя е твърде слаба, за да може да се понижи чувствително високата безработица.

Изтъквайки, че милиардите долари, отпускани щедро от централната банка на САЩ дремят в трезорите на банките, предприятията или финансовите фондове, Фишър посочи, че "да се продължава да се наводнява пазара с ликвидност няма да послужи за нищо". Той обаче допълни, че "се моли това да проработи" и призова за пореден път Конгреса да приеме мерки, допълващи тези на УФР, вместо да прави всичко, "за да обезкуражава създаването на работни места", отказвайки да реши въпроса за американския дълг и допринасяйки по този начин за подхранване на несигурността, отблъскваща инвестициите. "Изкушавам се да сравня нашия Конгрес с екипаж от пияни моряци", изтъкна бившият възпитаник на военноморското училище, но според него "подобно сравнение може да се възприеме като обида за пияните моряци".