Испания се съгласи днес да направи независим одит на финансовата си система в опит да разсее опасенията на пазарите, че държавната финансова помощ за спасяване на банки, която трябва да бъде одобрена от кабинета, може да напрегне до краен предел държавните финанси, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
Само преди дни испанското правителство реши да национализира една от най-големите банки в Испания - "Банкия", която обслужва 10 милиона клиенти и има 400 хиляди акционери

Испанското правителство одобри споразумение, с което се ангажират две компании за независим одит да направят оценка на състоянието на финансовите институции, които рухват под тежестта на проблемни активи от сектора на недвижимите имоти, посочи на пресконференция правителствената говорителка Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Франс прес.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос обяви днес, че занапред банките в страната ще трябва да разделят активите, свързани с недвижими имоти от балансите си, като ги внесат в специализирани агенции, което ще позволи да бъде определена точната им стойност. "Това ще бъде задължително за всички институции", посочи министърът. Досега правителството намекваше, че банките ще имат избор да разделят или не от балансите си тези активи, голяма част от които се смятат за проблемни, тъй като са с неясна стойност след спукването на балона на недвижимите имоти през 2008 година.

Мадридската фондова борса изгуби над 3 процента след обявяването на банковата реформа. Индексът Ibex-35 потъна с 3,32 процента до 6811,6 пункта, завръщайки се към най-ниските си стойности от 2003 година. Най силно спаднаха банковите котировки: най-голямата банка по капитализация в еврозоната, Сантандер (Santander), изгуби 5,18 процента до 4,665 евро за акция, спадът при втората испанска банка ББВА (BBVA) достигна 5,84 на сто до 5 евро, а котировките при Банкиа (Bankia), четвъртата по големина в страната, която беше частично национализирана в сряда, се понижиха с 3,37 процента до 2,034 евро.