Гръцкият парламент одобри тази нощ с голямо мнозинство закона за новото кредитно споразумение с ЕС и МВФ, който предвижда страната да предприеме нови мерки за строги икономии в замяна на втори спасителен пакет.
Изданието уочнява, че парите ще дойдат под формата на облигации от Европейския фонд за финансова стабилност и ще представляват първият транш от новото кредитно споразумение за страната, за да може до 5 март да приключи размяната на ценни книжа на частните кредитори с новите отписани облигации.
Това се предвижда в договорености, съпътстващи законопроекта за новото кредитно споразумение. С тях се уреждат различни процедури във връзка с отписването на част от гръцкия дълг, което се очаква да е в размер на 100 млрд. евро. Предвижда се още за останалите 100 млрд. евро от новия заем, които ще отидат за покриване на кредитните нужди на Гърция, да има отделно споразумение.
Финансовият министър Евангелос Венизелос заяви, че официално на 17 февруари ще бъде отправено предложение към частните кредитори да започнат размяната на облигации. Очаква се цялата процедура да приключи до 5 март. Облигации на стойност 200 млрд. евро се очаква да бъдат "подстригани" по номиналната им стойност, като по този начин дългът на Гърция ще бъде намален със 100 млрд. евро. 70 млрд. евро от останалите 100 млрд. евро ще бъдат разменени с нови облигации на гръцката държава. Те ще са с продължителност от 30 години, а за останалите 30 млрд. евро банките ще бъдат обезщетени с облигациите на Европейския фонд за финансовата стабилност.
Съгласно други договорености, гласувани вчера, се предвижда също да бъдат предоставени 35 млрд. евро за осигуряване на нормално финансиране на гръцките банки през времето, в което страната ще се намира в процес на селективен фалит. Предвижда се също отпускането на други 5,7 млрд. евро за лихви, които трябва да бъдат платени до приключване на размяната на облигации. С други думи договореностите, гласувани вчера, се отнасят за отпускането на 70,7 млрд. евро.
Вестниците оценяват като "шокови" новите мерки, предвидени в новия законопроект за кредитното споразумение. Те включват намаляване с 22 на сто на минималната заплата, закриване на държавни предприятия и съкращения на първи етап на 15 хиляди държавни служители, орязване на разходите за здравеопазване и ускоряване на приватизациите. До края на годината приходите от приватизациите трябва да възлязат на 4,5 млрд. евро. Предвижда се още да бъде създаден фонд за подпомагане на осигурителната система, за да бъдат покрити загубите, които тя ще понесе при "подстригване" на облигациите по дълга.