Сенсата Технолоджис в Ботевград спечели първо място в конкурса "Фабрика на годината", който се организира за втори път от "Капитал". От общо 14 участници в тазгодишното издание, 7 компании от различни сектори стигнаха до финалите, а крайният победител бе избран от жури, в което участваха представители на Trakia Tech, Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi), Novarto, PwC България и "Капитал".

Сенсата спечели с проект за "Автоматизация на производствено звено", чрез който се постига усъвършенстване на системите за безопасност и контрол на качеството и се подобрява ефективността в работната среда. Зад разработката и лансирането на проекта стоят 10 специалисти от българския екип на компанията в Ботевград, които в рамките на 24 месеца управляват подмяната и подобренията на 20 производствени машини. Резултатът е напълно автоматизиране на крайната стъпка от процеса, в която операторите дотогава визуално преглеждат всеки един от близо 12.5 милиона готови модули, произвеждани на линията в рамките на година.

Проектът е част от поредица инициативи, променящи типа на работата, с която са ангажирани служителите в производството. Това позволява ресурсите на предприятието да се пренасочат към другите производствени линии, както и да се провеждат обучения и квалификация за различен тип дейности, свързани с компоненти за електрически превозни средства.

"Особено сме горди, че създадохме и въвеждаме една нова технология, благодарение на експертизата и уменията на екипа ни в България. Процесът е дългосрочен и ефектът му ще е в полза на повече ресурс и фокус върху системите за електрическа мобилност, които са бъдещето на компанията и сектора, както и на устойчивото бъдеще на всички ни", коментира Томи Ве Елст, генерален мениджър на компанията в България. "Това е голямо признание за пътя, който извървяхме през последните три години. Осъзнахме, че трябва да правим нововъведения и да подобряваме процесите във връзка с безопасност, ефективност, качество и изискванията на ESG, за да може компанията ни да бъде готова за бъдещето. Фокусът ни е върху прилагането на роботика, автоматизация и изкуствен интелект", допълни той.

Автоматизирането на този вид дейности в производството подобрява и мотивацията на служителите, които получават възможност да придобият нови умения и да приемат нови роли, свързани с електрификацията на бизнеса. Сенсата има история и в използването на системи, базирани на изкуствен интелект, за което екипът от другата производствена локация у нас - в Пловдив - получи награда за иновации в конкурса през 2022 година.

Съдържание на: Sensata Technologies