"Инвестбанк" АД спечели награда за иновативен проект във второто издание на Digitalk&A1 Awards. При засилена конкуренция финансовата институция взе приз в категорията "ИТ решение, внедрено в предприятие" за услугата "Мултибанкинг".

Организатори на конкурса са технологичната медия Digitalk, част от групата на "Икономедиа", и "A1 България", а целта на инициативата е да очертае тенденциите, които движеха корпоративните проекти през 2022 г., и да покаже предпочитаните ИТ решения и платформи. Събитието събра на едно място най-напредналите в технологично отношение организации.

Желание за участие в тазгодишното издание са заявили над 60 компании, като 51 проекта бяха допуснати до състезанието, а награда получиха 4 компании.

"От името на "Инвестбанк" АД благодаря за високата оценка и получената награда. Искам да пожелая на всички да създаваме и да внедряваме иновации, за да можем да направим животът ни по-добър", каза по време на церемонията Маргарита Стоянова, директор на Дирекция "Дигитални услуги и Център за обслужване на клиенти" в "Инвестбанк" АД.

Маргарита Стоянова – Директор дирекция „Дигитални услуги и център за обслужване на клиенти“

Източник: ibank

"Ювал Харари казва: който владее данните, владее бъдещето. Инвестирахме в този проект, за да предоставим на нашите клиенти услуга от ново поколение. Дигиталната трансформация е не само необходимост, а и възможност за промяна. Бъдещето в нашия сектор са така наречените embedded finance или вградените финансови услуги", обясни Маргарита Стоянова. Тя добави, че този тип услуги променят и бъдещето на партньорствата между финтех компаниите и банките, защото технологичните компании са бързи и гъвкави, банките пък от своя страна са стабилни и се ползват с доверие, а Отвореното банкиране е фундаменталната връзка за това", обясни още Стоянова в представянето на проекта пред аудиторията на Digitalk&A1 Awards.

Услугата "Мултибанкинг" дава възможност на клиентите на "Инвестбанк" АД да управляват банковите си сметки от различни финансови институции, използвайки дигиталните платформи на банката. Комуникацията с различните финансови организации се осъществява в защитена среда през унифицирана връзка, разработена и поддържана от IRIS Solutions. Разработката в интернет банкирането, включваща осигуряване на определени менюта, e извършена от "БС Технолоджис". Проектът е базиран на принципите на отвореното банкиране и е реализиран в контекста на Втората платежна директива - PSD2. Основната му цел е постигане високи стандарти на финансово обслужване и клиентска удовлетвореност чрез предлагането на иновативни дигитални решения и услуги. Освен със сметките си в други български финансови институции, клиентите могат да оперират със средствата си от румънски и гръцки банки, както и с наличностите си в Revolut и iCard. Мултибанкингът е част от стратегията за иновации и технологично развитие на "Инвестбанк" АД и е естествено продължение на дигиталната трансформация на финансовата институция.

Повече информация за услугата може да научите от тематичния уебинар на тема "Отвореното банкиране и дигиталната трансформация на парите".

Източник: ibank


Материалът е предоставен от "Инвестбанк" АД.