"Инвестбанк" АД и галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 обявиха началото на единствения по рода си конкурс за българско съвременно изкуство MOST. Инициативата се провежда за седма поредна година.

"Вече няколко години подкрепяме тази уникална инициатива, която с времето се превърна в дългоочаквано събитие със своя характерна идентичност и енергия. Работата с творците е изключително одухотворяваща, а изборът на финалисти става все по-голямо предизвикателство, защото кандидатурите са все повече, но и все по-добри. Казват, че картината е поема без думи и съм щастлива, че Инвестбанк отново допринася за това повече хора да "четат" и "чуват" изкуството", каза по време на откриването изпълнителният директор на финансовата институция Мая Станчева.

"Да останем в България" е слоганът на тазгодишното издание на конкурса, добави от своя страна Деница Гергова, артистичен директор на галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 и уточни, че ще се търсят артисти, които са имали възможност да се развиват в световен мащаб, но са избрали да изразяват себе си в родината.

MOST: ПРОЕКТЪТ

Конкурсът насърчава новаторството и дава възможност за популяризиране на български артисти от страната и чужбина, като им предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Именно това е, което отличава MOST от всички други конкурси за изкуство досега в България.

Традиционно всяка година от провеждането на конкурса над 200 български художници изпращат творбите си за участие, а през годините MOST успя да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международно признати ментори.

Условия за участие в MOST:

  1. Артист, работещ във всички сфери на съвременното изкуство, пребиваващ на територията на страната или в чужбина;
  2. Завършено образование по изкуства или понастоящем, възпитаник на училище по изящни изкуства е предимство;
  3. Да няма договорености с други частни галерии към настоящия момент;

Ето и как да участваш:

Попълни формуляр за себе си и прикачи портфолио (15-20 бр. снимки: описани, със заглавие, размер и година на създаване, създадени през последните 3 год. в дигитален формат.) Формулярът може да бъде изтеглен oт ТУК

Крайният срок за подаване на конкурсните проекти: 15 май 2024 г.

Награди:

  1. Инвестбанк, като партньор на 5-тото, 6-тото и 7-мото издание на MOST, ще определи свой победител и ще работи с него по създаването на различни креативни проекти.
  2. Провеждане на съвместна изложба на четирима финалисти в Салонната зала на галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5, като всеки артист ще представи по 5 бр. свои произведения. На оценените автори ще бъде предложен и професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар. Ще бъдат активно промотирани от галерията в рамките на събитието и ще им бъдат организирани срещи с колекционери и дискусии с арт любители.

 

Съдържание на: ibank