Не допускайте да ви манипулират в договорите за ток. Това предупреждава Павлин Павлов от Гранд енерджи Дистрибюшън.

"Всяка клауза в договора може да бъде договорена. Моят съвет е фирмите да правят информиран избор, защото това касае тяхната конкурентоспособност", казва още той.

Непосредствено преди зимата и преди хилядите неизвестни, произтичащи от неяснотата за възможното развитие на пандемията идва и добрата новина за българския бизнес. От 1 октомври всички юридически лица могат и трябва да купуват електроенергия от свободния пазар. Задължение, за което държавата определя 9 месечен период да бъде изпълнено, но конкурентоспособността не позволява и ден отсрочка. Електроенергията заема съществен дял в себестойността на всеки продукт, на всяка услуга, на всеки производствен или търговски обект.

Да пропуснеш да договориш разхода за ток е все едно един производител на хляб да си купи брашно от магазина, вместо директно от мелницата.

Неписаното правило, че добрите новини стигат по-бавно до съзнанието на хората обаче важи с пълна сила.

"Ежедневно се сблъскваме с компании, които все още не са разбрали, че могат и трябва да си договорят електроенергията на свободния пазар с фирма, като нашата. Липсата на информираност е плашеща, защото тя означава пропуснати ползи. Не мога да се съглася, че липсва информация по темата. Нашата информационна кампания започна още през юни, конкурентните ни фирми също не стоят безучастни, държавата пусна информационен клип по темата. Тази промяна касае всяко юридическо лице - и часовникаря, който работи сам в ателието си, и фризьорски салон, и малкия сладкарски цех, и големия вносител или производител", споделя Павлин Павлов.

Когато става дума за сметки за електроенергия хората някак автоматично решават, че енергетиката е сложна тема и не могат да се справят.

Истината е, че процесът една компания да си купи електроенергия от свободния пазар е изключително лесен.

"По-лесен е от това да си поръчаш пица по телефона, уточняват от Гранд Енерджи Дистрибюшън. - Когато си поръчваш пица, можеш да избереш с какво тесто да бъде направена, с каква плънка, да поръчаш добавки или сосове към нея. За да си купи електроенергия от свободния пазар, фирмата трябва само да ни изпрати една стара своя фактура. Възможностите за избор са две - по-смелите и обичащите да рискуват компании избират да плащат по цени на борсата, по-консервативните и залагащите на сигурно компании предпочитат да фиксираме цената, която за нашата компания е една от най-ниските на пазара. Като всяко ново нещо и при излизането на свободния пазар фирмите трябва да внимават и да прочетат договорите, които подписват. Не е все едно дали имаш само 3 дни за плащане на сметката от получаването на фактурата или разполагаш с поне 10 дни, каквaто, например, е нашата оферта."

"Държавата казва, че фирмите трябва да излязат на свободния пазар, но не казва какви трябва да бъдат договорите между търговеца и клиента, защото това са търговски взаимоотношения между две частни компании", завършва Павлов.