Много хора възлагат прекомерно много вяра и надежда на дарението от законова гледна точка и имат отношение към него като към нещо, което не може да бъде оспорено. Тяхната мотивация е, че собственикът на един имот може да прави с него каквото поиска.

На другата крайност, от своя страна, са хората, които никога не биха предприели дарение на имот, а биха потърсили други опции, тъй като са убедени, че този техен акт няма никаква стойност и тежест пред закона и може лесно да бъде оспорен.

Ако обмисляте да направите дарение, но имате неясноти, тогава посетете избран от вас адвокат (вижте например в адвокатска кантора Rastashki.com) и си направете една подробна консултация на тази тема.

Истината е някъде по средата

Трябва да се каже, че и двете убеждения са в известна степен крайни, макар и да съдържат в себе си по малко обективност. От една страна, дарението може да бъде оспорено по-лесно в сравнение с други типове сделки, но от друга страна, в редица случаи това не може да се направи изцяло.

Когато родителите са по-близки с един от своите наследници

Колкото и да не ни се иска това да е така, отношенията между родители и деца не винаги са такива, каквито ни се иска да бъдат. Много често родителите са по-близки с едно от децата си, а в не малко случаи те имат обективни причини за това.

Не рядко родителите имат две или деца, но едно от тях живее в близост до тях, грижи се за тях, винаги е наблизо, когато те имат нужда. Поддържа с родителите си добри приятелски отношения и общува с тях просто защото му е приятно.

От друга страна, друго от децата е някъде надалеч. Не поддържа отношения с родителите си или те са обтегнати и студени. Обвинява ги за своите неудачи и като цяло не се радва на контакта с тях.

Могат ли родителите в подобна ситуация да направят дарение

Да, родителите в подобен случай могат да направят дарение, но другият им наследник, който е в обтегнати отношения с тях, може да оспори договора след смъртта им и да поиска възстановяване на запазения си дял от наследството.

Ако двама родители прехвърлят апартамента си с дарение на единия си син, но имат двама синове, тогава ощетеният може да оспори дарението но само до размера на запазения си дял. При двама родители и две деца, запазеният дял на едно от децата ще е 1/4.


Рекламен материал.