A1 си тръгна с две отличия от престижните международни награди за иновации "Продукт на годината 2019". Продуктът А1 Wallet спечели първа награда в категория "Дигитални разплащания", a A1 Smart Home направи същото в категория "Умни решения за дома". Двете услуги са част от стратегията на А1 за развитие на своето дигитално продуктово портфолио, за да бъде в полза на потребителите и да направи съвременните технологии по-достъпни.

"Тези отличия са поредното доказателство, че се движим в правилната посока. И двата продукта олицетворяват мисията ни да дигитализираме страната, като направим технологиите полезни, лесни и достъпни за българския потребител. На прага на лансирането на 5G в глобален аспект, продукти като А1 Wallet и А1 Smart Home ще стават все по-търсени. Горди сме, че А1 е иноватор в страната в тази посока", сподели Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1 България.

Дигиталният портфейл А1 Wallet е мобилно приложение за смарт телефони, което позволява безплатно изпращане и получаване на пари между потребителите му в страната и чужбина, безконтактно плащане чрез Android смартфон, плащане чрез IBAN, онлайн плащане, плащане на битови сметки, зареждане на предплатени карти към всички оператори в България, изпращане на Gift карти и други. Клиентите на A1 Wallet могат дори да получават заплатата си в своя дигитален портфейл чрез индивидуален IBAN. Към А1 Wallet клиентите получават 2 безплатни виртуални карти, с които могат да пазаруват онлайн. Приложението позволява да се въведат данни на дебитна/кредитна карта, с която да се извършват плащанията. Другият вариант е натрупаните разходи през приложението да бъдат включени в месечната сметка на абоната на А1. С помощта на приложението клиентите наблюдават трансакциите си в реално време, което гарантира сигурност и контрол. Ползването на А1 Wallet не изисква месечен или годишен абонамент за обслужване и е напълно безплатно за клиенти на компанията.

А1 Smart Home е първото решение за умен дом в България, което разполага с изкуствен интелект (AI) и изучава навиците на ползване на своите потребители, за да се пригоди към предпочитанията им. В зависимост от нуждите на дома, A1 Smart Home се предлага в два пакета - Comfort и Security. Чрез пакет Comfort потребителите могат да управляват всички свои електроуреди, когато са извън дома, чрез специално приложение за смартфони. Пакет Security, пък, има сензори, които сигнализират за отворена врата или прозорец при напускане на дома. Устройството осведомява за присъствието на непознати в жилището чрез известие до телефона на потребителя. При абониране за Smart Home, клиентите получават Смарт хъб устройство, с чиято помощ контролират всичките си smart устройства. Пакет Comfort включва мултисензор, smart крушка и smart контакт, а пакет Security - мултисензор, сензор за врата/прозорец и сирена. Смарт хъб устройството се свързва със смартфон с помощта на приложение, което е налично в Google Play/App Store. Премиум версията на Смарт хъб пък разполага със SIM карта и батерия, които дават възможност на услугата да работи дори и при прекъсване на електрозахранването.

Световният конкурс "Продукт на годината" се провежда ежегодно в над 40 страни. В третото издание на конкурса за иновации в страната се състезаваха десетки нови и иновативни продукти и услуги, лансирани на българския пазар през последните 18 месеца, които бяха позиционирани в 25 категории. Участващите продукти трябваше да демонстрират иновации в една или повече от следните характеристики: функция, дизайн, опаковка, състав и др. Победителите са избрани, следвайки уникална методология, чрез провеждане на независимо национално представително проучване, като в страната то бе осъществено от Nielsen Bulgaria сред 2000 респонденти