Борсовите индекси на най-големите страни в Западна Европа в началото на търговията във вторник показват слаби и разнопосочни промени, но още в ранния следобед този тренд се промени и до края на търговията за деня доминираха загубите.

Инвеститорите следяха статистиката и корпоративни отчети, оценявайки влиянието на високите лихви върху дейността на компаниите, пише Trading Economics.

Обемът на индустриалното производство в Германия е намалял с 1.4% през септември спрямо предходния месец, съобщи статистическата служба. Намалението на показателя се наблюдава за четвърти пореден месец. В същото време консенсусната прогноза, предоставена от Trading Economics, предполагаше спад от само 0.1%.

Според данните на "Евростат", производствената инфлация в еврозоната през септември е (+0.5%) спрямо предходния месец август, но на годишна база, спрямо септември 2022 година е регистрирана дефлация (-12.4 на сто).

Цените на жилищните имоти в Обединеното кралство са се повишили с 1.1% през октомври спрямо предходния месец, главно поради недостига на жилища за продажба, съобщиха от консултантската компания за имоти Halifax. Освен това, спрямо октомври миналата година те спадат за шести пореден месец - с 3.2%.

Индексът на мениджърите по покупките в строителството (PMI) в еврозоната спадна до 42.7 пункта през октомври от 43.6 месец по-рано, според данни на Hamburg Commercial Bank и S&P Global. Стойност на индикатора под 50 пункта показва отслабване на активността в индустрията, тя е в тази зона вече осемнадесет месеца подред.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се понижи с 0.03%, а от националните измерители на "сините чипове" с най-голям спад беше френският CAC 40 (-0.32%), следван от германския индикатор DAX (-0.21%) и британския FTSE 100 (-0.05%). В същото повишение бяха италианският FTSE MIB (+0.05%) и испанския IBEX 35 (+0.08%). Този тренд се промени и в края на сесията доминираха загубите.

По време на търговията се понижиха борсовите котировки на акциите на най-големите банки в Европа, сред които на Societe Generale (-0.88%), на Credit Agricole (-0.74%), на Standard Chartered (-1.49%), на Deutsche Bank (-0.96%). Изключение са книжата на швейцарската UBS,чийто акции затвориха с ръст от 1.8% по-високо, след като обяви, че процедурата по придобиването на фалиралата Credit Suisse е приключила.

Петролният и газовият сектор се понижи най-много (-2.5%), след като саудитският петролен гигант Aramco отчете рязък спад на печалбата, което предизвика спад на цените на петрола.

3eNews