В ход са японски проекти в България на обща стойност 320 млн. лв., които осигуряват близо 7000 нови работни места. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на японския бизнес у нас.

"Сигурен съм, че можем да привлечем повече японски инвестиции в страната ни и това е една от целите на тези срещи", каза Никола Стоянов, цитиран в съобщение на министерството. Той заедно с японския посланик Хироши Нарахира се обединиха около мнението, че е налице неизползван потенциал за съществено увеличение на инвестициите. Дипломатът благодари за инициативата и изрази очакване в близко бъдеще интересът към страната ни да расте.

"Високите стандарти на японския пазар и отдалеченото му географско положение налагат българските фирми да разработват продукти с високо качество, които да бъдат конкурентни на него. Наблюдава се завишен интерес към български екологично чисти и здравословни продукти", коментира министър Стоянов.

През 2021 г. стокообменът на България с Япония надхвърля 300 млн. щ. д., като отбелязва увеличение от над 30%. 

Дискусията бе част от инициативата "закуска с инвеститори", като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. Организатор на проявата бе Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Япония у нас и Японско-българската търговска камара.