Предимствата на електрическия велосипед са, че може да се придвижвате много бързо в градска среда и с лекота да преодолявате големи разстояния и големи наклони. Това каза Галин Бонев от фирмата която произвежда тези велосипеди у нас в студиото на телевизия "Блумбърг".

"В градове като Амстердам и Копенхаген около 50% от градските пътувания са с велосипед. В София е едва около 2% към момента, т.е. има много голям потенциал за развитие. Но това ще дойде с развитието на инфраструктурата. Ако няма инфраструктура, няма как да очакваме хората да се качат на колело".

Според него ниският процент на хората, които се придвижват с велосипед в България, се дължи на комбинация от липса на условия и манталитет.

"Но няма човек, който да се качи на велосипед, особено електрически, и да каже "не ми харесва" и "това няма приложение за мен"."

По думите му стандартните електрически велосипеди, които вече се продават от компанията, са достъпни. "Цените им започват от 2000 лева и стигат до 4000 лева. Според мен това е достъпна цена, тъй като един хубав смартфон струва около 2000 лева. Пък и това е алтернатива на автомобила. Ако човек иска да си остави автомобила и да се придвижва в града с велосипед, всъщност ще спестява много разходи - няма такси за паркиране, няма застраховки, инвестицията е много по-малка, няма поддръжка", посочи бизнесменът.

"Започнах сам, а после се присъедини мой приятел, който се занимаваше с електрическата част. После и други приятели се присъединиха като съдружници. Така лека-полека повярваха в идеята и видяха, че има интерес от клиенти. След първите продажби е сравнително лесно. Най-трудно е да намериш първия клиент", сподели Бонев.

Той посочи, че в България най-много клиенти има в София, тъй като там има най-голяма нужда от такъв тип превозно средство.

"Изнасяме велосипеди за пазари като Великобритания, Румъния и Австрия. Много сме предпазливи да не предизвикаме прекалено голям интерес, на който не можем да отговорим с производството. Балансът е много деликатен между всичко това", посочи още той.