Веган бифтеците и надениците, които печелят все по-голяма популярност във веригите за бързо хранене и по рафтовете на супермаркетите, събуждат апетита на производителите на хранителни продукти и инвеститорите, които са се насочили към сектора, информира Франс прес.

Пазарът на месо на растителна основа би могъл лесно да достигне 100 милиарда долара за 15 години, прогнозират анализаторите на Джей Пи Морган (JP Morgan).

От Барклис (Barclays) са още по-оптимистично настроени и уверяват, че като се включат и продуктите на основата на растителни клетки и те бъдат комерсиализирани, пазарът може да нарасне до 140 милиарда долара за 10 години.

Това се равнява на около 10 процента от общите продажби на месо в света. Една възможност, която малцина искат да пропуснат.

Бъргър кинг (Burger King) изпробва от април в САЩ вегетарианска версия с вкус, който е сравним с вкуса на емблематичния му Упър.

МакДоналдс (McDonalds), който проучва темата, в момента експериментира с "Биг Веган Ти Си" в Германия. Кей Еф Си (KFC) обмисля вегетариански версии на панираното си пържено пиле.

Алтернативите на месото не са новост. Благодарение на новите техники стартъпите оживиха пазара, предлагайки продукти, които се доближават все повече до вкуса, структурата и дори сока на месото.

Търсенето на продуктите на най-известните стартъп компании в сектора като Импосибъл фудс (Impossible Foods) и Бийонд мийт (Beyond Meat) толкова е нараснало, че те понякога трудно го задоволяват.

Инвеститорите обаче вярват в потенциала им.

Когато Бийонд мийт излезе на Уолстрийт на 2 май, акциите на компанията скочиха със 163 процента. Сега борсовата и капитализация е вече близо 6 милиарда долара.

Когато стартъп компанията оповести в четвъртък, че прогнозира растеж на продажбите си от 140 процента на годишна основа, акциите й скочиха с още 15 процента.

Мастодонтите в хранителната индустрия не остават по-назад.

Швейцарската Нестле (Nestle) пусна на пазара в Европа от април "Инкредибъл бъргър", който се предлага от МакДоналдс в Германия, и предвижда през есента да излезе на пазара в САЩ с друг вегански бифтек под марката Суит ърт (Sweet Earth).

Производителите на месо също се включват в новата тенденция.

Най-големият световен производител на месо Джей Би Ес (JBS) пусна в Бразилия вегетариански бургер.

Американската компания Тайсън фудс (Tyson Foods), която известно време инвестира в Бийонд мийт, предвижда да предлага от лятото свои продукти на растителна основа.

Всички залагат на нарастващото безпокойство на някои потребители за защитата на животните, околната среда и здравето им.

Според асоциация Гуд фуд инститют (Good Food Institute) продажбите на алтернативи на месото са се повишили с 23 процента през 2018 година в САЩ. Това е по-малко от 1 процент от пазара на месо, а в същото време напитките на основата на соя, бадем и кокосов орех са 13 процента от млечния сектор, така че все още има възможност за развитие, отбелязва асоциацията.

Компаниите в сектора обаче не са защитени от рискове.

"Фактът е, че продуктите, които са алтернатива на месото не са толкова здравословни, колкото изтъкват производителите им, заради добавките, с които се приспособяват към предпочитанията на потребителите", отбелязват анализаторите от Барклис.

Те добавят, че възможните законодателни ограничения могат да попречат на маркетинг стратегията, тъй като законодателите, под натиска на животновъдите, искат терминът месо да се използва само за храни от животински произход.