Шистовата революция изстреля САЩ на първо място в света по добив на петрол, изпреварвайки дори такива утвърдени петролни държави като Саудитска Арабия и Русия. В най-големият район, където се добива по този начин петрол и природен газ - Permian в щат Тексас, добитите количества газ са толкова много, че цената му падна до нулата, съобщава oilprice.com.

Във вторник, 27 ноември, сделки за доставките на природен газ в хъб Waha за следващия ден се сключваха дори на отрицателна територия - минус 25 цента на милион британски топлинни единици (BTU).Отрицателните цени се задържаха два дни и в тях купувачите получаваха пари от продавачите ,за да вземат природния газ.

Това стана поради факта, че в Permian се добива основно петрол - 3.6 милиона барела дневно и природният газ е допълнителен продукт, извличан заедно с петрола. За него обаче няма достатъчно газопроводи и друга инфраструктура, която да го прехвърли в по-далечни райони на САЩ и затова производителите просто гледат да го реализират на каквато и да е цена.

Когато няма купувачи, компаниите просто изгарят природния газ или го изхвърлят в атмосферата. Според данните на RBN Energy в периода 2009 - 2015 година така са загубени 463 милиарда кубични фута. Проблемът с излишък от природен газ в Тексас се очаква да бъде решен в следващите месеци с изграждането на нова инфраструктура.