ЕС депозира в Световната търговска организация (СТО) списък с американски стоки, които ще се внасят с по-високи мита. Тази крачка се предприема в отговор на очакваното от САЩ въвеждане на наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа, съобщи БНР.

Американските продукти, които ЕС е изброил в списъка си до Световната търговска организация, са портокалов сок, уиски, тютюн, дънки, фъстъчено масло и мотори. Вносът им в Европа ще бъде обложен с 25% от 20 юни, ако в края на месеца САЩ включи и ЕС в списъка с държави, срещу които президентът Доналд Тръмп въведе наказателни мита.

Те са в сила от 23 март в размер на 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, но до 1 юни ЕС остава извън ограничителните мерки. 

Общият размер на допълнителните мита, които ЕС би въвел след тази дата, е 1,4 млрд. евро. В Брюксел все още се изчисляват щетите за европейската икономика, в случай, че Вашингтон все пак наложи наказателните мита върху европейския внос на стомана и алуминий. 

На срещата на върха в София лидерите на ЕС се обединихае около четири точки, по които биха водили търговски преговори със Съединените щати. Ако Вашингтон се откаже от ограничителните мерки, Брюксел е готов на компромис за реформата на Световната търговска организация, реципрочност при пазарния достъп на индустриални стоки и участието в обществени поръчки, и възможност за американски доставки на втечнен газ за Европа.