Инвеститорите, които залагат срещу втората най-лошо представяща се валута през тази година - турската лира, на практика трудно откриват възможност да изпълнят своите сделки. Сега е почти невъзможно да се скъси турската валута, тъй като цената за заемането на лирата се повиши до най-високото ниво от близо две десетилетия, надхвърляйки 1000% в един момент във вторник след решение на турската Централна банка.

Лихвеният процент, който чуждестранните търговци трябва да платят, за да продават лирата срещу други валути, след поевтиняването й миналата година, се сблъска с недостиг на ликвидност, съобщи Bloomberg.

Някои турски кредитори се колебаеха да предложат дори максималната ликвидност на офшорния пазар, позволен от регулатора - таван, наложен миналото лято, за да възпре спекулантите.

Тази седмица, след като властите започнаха разследвания на JPMorgan Chase & Co. и други неуточнени банки, финансовият сектор в Турция се охладr рязко. Президентът Реджеп Ердоган предупреди в неделя, че банкерите, считани за отговорни за спекулациите срещу валутата, ще бъдат наказани.

Това не е заплаха, която да бъде подмината в Турция, където Ердоган положи клетва като президент миналата година при силно заповишени правомощия. Президентът, който има сериозна неприязън към високите разходи по заемите, в миналото е влизал не веднъж и два пъти в конфликт с централната банка на Турция и търговските банки за прекомерно високи разходи за кредитиране.

Позицията на Ердоган относно лихвените проценти попречи на централната банка да защитава валутата през по-голямата част от миналата година. Закъснялото затягане през септември, след кръг от силно обезценяване на националната валута, тласна Турция към рецесия, точно преди управляващата партия на президента да бъде изправена пред решаващ вот на 31 март.

 

Така нареченият лихвен суап за овърнайт държане на позиции в турски лири, регистрира повече от 10-кратно увеличение през последните два дни до най-високата си стойност след финансовата криза през 2001 г. в Турция. 

Офшорните фондове, които се опитват да затворят съществуващите дълги позиции в лири, не успяват да намерят контрагенти. 

"Нарушаването на комфорта на чуждестранните инвеститори за няколко дни си струва, ако има ползи за финансова стабилност", казва Ед Ал-Хусайни, старши валутен анализатор в Columbia Management Investment Advisers в Минеаполис. "Но основният въпрос тук е, че икономиката се нуждае от по-високи реални лихвени нива, за да продължи ребалансирането и централната банка е под силен политически натиск да не повишава допълнително лихвите."

Лирата поскъпна за втори ден във вторник и се повиши с 1.4%, преди да върне част от спечеленото и да се търгува едва с 0.2% до 5.5354 спрямо долара.