Цената на какаовите зърна на световните борси за пръв път в историята прехвърли 11 000 долара за тон, сочат данни на "Ай Си И фючърс" (ICE Futures), цитирани от БТА.

В пиковия момент от днешната търговия цената на какаото удари 11 068 долара. Предишният рекорд е бил регистриран на 26 март, когато цената достигна 10 080 долара за тон.

Около три четвърти от какаото в света се произвеждат от какаови дървета в Гана, Кот д'Ивоар, Нигерия и Камерун. Какаовите дървета растат само в близост до екватора и са особено чувствителни към промените във времето.

През последните месеци тези страни бяха обхванати от силни сезонни прашни ветрове от Сахара, които блокираха слънчевата светлина, необходима за растежа на бобовите шушулки, информира Асошиейтед прес. През предходния сезон пък проливни дъждове допринесоха за разпространението на болест, причиняваща гниене, а много земеделски производители обвиняват изменението на климата за лошата реколта.

Какаото се търгува на регулиран световен пазар. Фермерите в страните производители продават на местни търговци или преработващи предприятия, от които след това световните шоколадови компании купуват какаови продукти, а цените се определят до една година предварително.

След като износът от Кот д'Ивоар, най-големия производител в света, намаля с една трета през последните месеци, световната цена на какаото рязко се повиши. Фючърсите на какаото се удвоиха от началото на годината, след като миналата година котировките вече скочиха с над 60 процента. Въпреки това фермерите твърдят, че този ценови растеж все още не е достатъчен, за да покрие по-ниските им добиви и по-високите производствени разходи.

Водещи производители на какао в Кот Д'Ивоар, най-големият доставчик на какао в света, в края на миналата седмица поискаха от властите в страната да увеличат изкупната цена на какаото.