Термичните централи от района на "Марица Изток" могат да заменят въглищата с природен газ и да продължат да работят. Това обясни председателят на Българския атомен форум Булатом Богомил Манчев в интервю пред специализирания сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.

По думите му у нас има предпоставки да се развиват нови технологии, като например използването на водород, който поетапно да замести природния газ и горивата в транспорта и бита. Водородните технологии продължават да се развиват, но тяхното използване трябва да бъде заявено и в Енергийната стратегия на България, стана ясно още от думите на експерта. В дадения пример с централите от Маришкия басейн преминаването на водород е възможно, но инвестицията в това е прекалено голяма - може да достигне до 3 млрд. лева.

"За производството на водород у нас ще трябва да бъде изградена изцяло нова транспортна инфраструктура", обяснява още в интервюто си Манчев.

"Именно всички тези инвестиции няма да бъдат много лесни за извършване заради големите разходи, а в България народът, като цяло, е беден. Бедния човек трудно може да го накараш да бъде екологичен. За съжаление ние сме бедни, а се опитваме да говорим за екология", допълва Манчев.

"Именно на въглеродните технологии и на възобновяемите енергийни източници ще разчита все повече Европейският съюз в следващите години. У нас обаче не е възможно енергийната система да се поддържа само чрез вятърни и фотоволтаични централи. На България са ѝ необходими базови мощности, за да постигне целите на Европа за беземисионна икономика и енергетика. Такива мощности могат да бъдат блоковете на АЕЦ "Белене", както и изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", обобщава Богомил Манчев.


Цялото интервю - четете в 3е-news.net >>