Разходите за търговия между Великобритания и ЕС ще бъдат високи, дори ако двете страни успеят да постигнат споразумение до края на годината, сочи анализ на Дойче банк (Deutsche Bank), цитиран от Ройтерс и БТА.

От по-голямо значение е доминацията на митническите бариери, които ще окажат натиск върху търговията без значение дали Обединеното кралство и ЕС търгуват при преференциални условия или не, пише още в доклада.

Дойче банк очаква през идните седмици Великобритания да склони на търговска сделка с ЕС "в канадски стил" - споразумение за свободна търговия.

Подобна договорка би "заличила" 0,6 процента от брутния вътрешен продукт на Великобритания и 0,2 процента от този на ЕС, изчисляват анализаторите.

Очакванията са Малта, Люксембург и Ирландия да бъдат най-тежко засегнати сред европейските страни от разходите около Брекзит. Същевременно четирите големи икономики в еврозоната ще понесат разходи, по-ниски от средното.

Оказва се, че във всяка друга година търговският шок от Брекзит би довел до свиване на икономиката на годишна основа, но през 2021-а се очаква икономически растеж. Това ще важи, както за Великобритания, така и за ЕС, без значение дали има сделка или не, твърдят анализаторите.

От Дойче банк обосновават твърдението си с факта, че разходите за търговия са сравнително малки спрямо подема, очакван от икономическото възстановяване, свързвано с края на ограничителните мерки.