Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара като ответна мярка на решението на САЩ да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в сила от 6 юли. Те обхващат селскостопански продукти, автомобили и морски продукти. Датата за влизането в сила на митата върху американските стоки за останалите 16 милиарда долара ще бъде обявена допълнително.

Сред тези стоки има суров петрол, природен газ, въглища и някои продукти от рафиниран петрол.

Индия обяви, че отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес". 

Индия отбелязва, че сумата, получена от отмяната на митническите облекчения за американски стоки ще съответства на стойността на мерките, въведени от САЩ, се посочва в уведомлението, цитирано от вестника. 

Според медии вносните мита ще бъдат вдигнати с 50 процента за мотоциклети с обем на двигателя над 800 куб. см, за борната киселина, някои метални изделия, лещата и редица други стоки. 

Индия се надява да събере от от тези мерки около 239 млн. долара на фона на очакванията повишаването на американските мита да струва на Делхи около 241 млн. долара.

През март САЩ вдигнаха митата за внос на стомана с 25 процента, а на алуминий - с 10 процента за редица страни, включително Индия.

Новият кръг на търговската война между САЩ и останалия свят вече дава отражение и то негативно в американската икономика. Акциите на производителя на самолети и авиационни части "Боинг" паднаха с 1,3%, тъй като е един най-големите износители за Китай, съобщава Ройтерс. Акциите на "Катерпилар", друг голям износител за Китай, спаднаха с 2%.

Същата участ ще имат и много от компаниите, произвеждащи и търгуващи със земеделска продукция, мотори и алкохолни напитки, след като и ЕС реши да обложи цял списък от стоки ,произвеждани в САЩ и внасяни в Европа с по-високи мита.

 

 

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО