Анализ на ООН установи, че световната търговия е достигнала рекордни нива през 2022 г., въпреки че през последното тримесечие растежът на търговията е станал отрицателен, съобщи ДПА.

Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) прогнозира, че обемът на търговията ще се задържи в състояние на стагнация през първата половина на 2023 г., сочи публикуваният от организацията доклад.

Общият обем на световната търговия през 2022 г. достигна 32 трилиона долара, изчислява УНКТАД. Търговията със стоки се е увеличила с около 10% в сравнение с 2021 г. Глобалната търговия с услуги нарасна още по-силно, като се увеличи с 15% спрямо 2021 г. и достигна 7 трилиона долара, изчислява УНКТАД.

Според УНКТАД, факторите, които спомагат за растежа на търговията, включват това, че логистичните проблеми в пристанищата до голяма степен са решени, капацитетът на световния транспорт се е увеличил, а разходите за превоз на товари, които рязко нараснаха по време на пандемията от коронавирус, вече са спаднали до нивата отпреди пандемията.

Въпреки това инфлацията, повишаването на лихвените проценти и високите цени на енергията, храните и металите, наред с други фактори, влошиха перспективите, заявиха от УНКТАД.

Според доклада през последното тримесечие на 2022 г. руският износ е отбелязал най-голям спад сред основните държави.

Руската икономика беше засегната от големи санкции след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Нахлуването също така създаде нестабилност на световните пазари на храни и енергия, уточнява ДПА.

Докладът посочва "геополитическото напрежение, включително конфликта на Руската федерация с Украйна", като "най-големите рискове" пред световната търговия през 2023 г.