Зърнените запаси на Ливан, в чиято столица вчера избухна мощни взривове, ще стигнат за по-малко от месец, съобщи Ройтерс, позовавайки се на министъра на икономиката и търговията Раул Нехме.

Взривовете избухнаха в района на морското пристанище на Бейрут, в близост до базата на Военноморските сили на Ливан. В пристанищните хамбари са били складирани около 85 процента от националните запаси от зърнени храни.

В Ливан е останало зърно за по-малко от месец и властите търсят алтернативни складове за храните след взрива, посочи министърът.

Същевременно той подчерта, че страната се нуждае от поне тримесечни запаси от хранителни продукти, за да се поддържа продоволствена сигурност.

Ливан внася около 90 процента от пшеницата си, като основната част от нея идва през разрушеното пристанище, пише британският "Гардиън".

По рано в. ДАл-АхбраУ съобщи, че страната не е застрашена от продоволствена криза, тъй като наличните запаси от зърно ще са достатъчни поне за месец и половина.

По информация на местните власти причина за трагедията е детонация на 2700 тона амониев нитрат, които са били конфискувани от митническите служби през 2015 година и съхранявани в склад.

По последни данни при експлозията са загинали поне 100 души, а над 4000 са ранени.

В страната е обявен траур, а в Бейрут беше въведен режим на извънредно положение.