Малките частни инвеститори изведнъж се превърнаха в сила, която може да раздвижи фондовите пазари и да ужаси "Уолстрийт" в Ню Йорк. Те все още не са направили революция, но вече вдигнаха много шум и принудиха министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън да свика на спешна среща на представителите на регулаторите - Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Федералния резерв на САЩ (FRS), Федералната резервна банка на Ню Йорк, която пряко наблюдава фондовата борса в Ню Йорк, и Комисията за търговия с фючърси върху суровините (CFTC). Преди това Финансовата комисия на Конгреса на САЩ обяви, че предприема разследване и ще организира изслушване.

"Вълци" срещу "хамстери"

Кои са "вълците от Уолстрийт" - това са професионалните играчи (инвестиционни посредници с лиценз) на фондовата борса, които се наричат така, най-вече благодарение на едноименния филм. От друга страна "хамстерите" получиха своето название по време на бума на криптовалутата "биткойн" през 2017 г. Това са малки частни инвеститори (обикновено с капитал от 100 до 10 хиляди долара), които се опитват да участват в спекулации с акции, понякога и заедно с легитимните инвестиционни посредници или професионалистите, но по-често сами. Те са много добре подготвени, завършили са престижни университети, и са много амбициозни, както ги определи Financial Times.

Досега се смяташе, че съдбата на "хамстерите" трябва да бъде "подрязана": изразът "отрязани хамстери" се появи в началото на 2018 г., когато курсовете на криптовалутите спаднаха, а малките частни инвеститори бяха основните жертви.

През този януари, обаче, се случи нещо неочаквано. Малките инвеститори на американския фондов пазар се обединиха, започнаха да действат заедно - и чрез добре координираните си действия съсипаха редица "професионални" спекуланти на акции, вкл. хедж-фондове.

Всичко започна след като "хамстерите" създадоха групата WallStreetBets на популярната американска онлайн платформа Reddit, и обявиха, че искат да спасят веригата магазини за видеоигри GameStop от фалит. Много бързо нарасна броят на последователите им, които станаха стотици хиляди за броени дни. С обединени усилия малките инвеститори започнаха да изкупуват акции на GameStop, в резултат на което стойността им бързо нарастваше, като за целия януари - с 1884% (от 17.25 долара за акция на 4 януари до 325 долара за акция на 29 януари).

Само за 4 дни последва срив от 525% (от 316.56 долара за акция на 1 февруари до 53.50 долара при затваряне на търговията на 4 февруари).

В резултат на организираната атака пострадаха големите хедж-фондове, които обикновено заемат мечи* позиции на "Уолстрийт", и претърпяха много големи загуби. Традиционно хедж-фондовете залаг на т нар. къси позиции**, вкл. и за акции на GameStop, надявайки се да спечелят пари, но бяха изненадани от появилата се "тълпа инвеститори" (както ги нарече Bloomberg), които се обявиха, че искат да спасят GameSpot и цената на веригата магазини за видеоигри се изстреля нагоре.

Атаката на "хамстерите"

не са задоволи само с GameStop. Потребителите на Reddit започнаха да препоръчват и да купуват бързо акции и на други компании и съответно да повишават тяхната цената. Това се отнася за публични компании като AMC (най-голямата мрежа киносалони в света), Nokia и BlackBerry, както и на производителя на чипове AMD (основният конкурент на Intel).

Не липсваха и забавни ситуации, някои от които бяха описани от The New York Times. Най-любопитна е историята на канадските учители, на които членовете на WallStreetBets помогнаха да спечелят 500 млн. долара. От много години пенсионният фонд на учителите в Онтарио притежава американския търговски център Macerich Co, чиито акции са спаднали с 84% през последните три години. Един от членовете на WallStreetBets написа, че GameStop наема помещения в търговския център Macerich, след което популярни инвеститори от Reddit започнаха да купуват акциите на Macerich, които поскъпнаха от 11 на 22 долара. След което пенсионният фонд на канадските учители бързо продаде 25 милиона акции на мола за 20.25 долара, като спечели 500 милиона долара.

На 30 януари стрийминг услугите в САЩ (на Netflix, Hulu, Disney+) затвориха достъпа до филми като The Short, Wall Street, The Wolf of Wall Street и други. Това потвърждава страха от масовата психоза, предизвикана от групата WallStreetBets.

Само за няколко дни на "Уолстрийт" настъпи паника

Онлайн брокерската платформа Robinhood, чиито основен собственик е американският предприемач от български произход Влад Тенев, която се превърна в основен инструмент за групата WallStreetBets, беше принудена да блокира възможността да се купуват и продават акции на GameStop. Но и това не помогна, защото имаше достатъчно алтернативни решения (платформите Schwab, E*Trade, Fidelity, Interactive Brokers).

Според Bloomberg, само за седмица "армията" на Reddit е ликвидирала 3.7 трилиона долара глобална пазарна капитализация, тъй като хедж-фондовете трябваше да продадат своите дълги позиции*, за да покрият късите. Колко пари са загубили самите хедж-фондове е трудно да се каже, някои американски медии споменават сума от порядъка на 5 милиарда долара, но е ясно, че това са загуби само за няколко компании, "атакувани" от групата WallStreetBets, които за броени дни, откакто цената им започна да пада, са между 450 и 590 процента.

Колко "хамстера" могат да убият един "вълк"?

За да се разбере защо координираните действия на индивидуалните инвеститори са били толкова ефективни, трябва да се разгледа отблизо какво представлява интернет групата WallStreetBets. Това са 3 милиона индивидуални участници в борсовата търговия, според "Ройтерс", а средният размер на инвестираните от тях средства е 6500 долара. Това се равнява приблизително на активи на обща стойност от 19.5 милиарда долара. И тази група продължава да расте.

Организираното действие на такъв капитал може да движи почти всеки пазар. Разбира се, организираната атака от WallStreetBets няма да навреди на големи компании като Apple или Amazon, но акциите на по-малките компании много лесно могат да станат заложници на "тълпата" от дребни индивидуални инвеститори.

Логичен е въпросът: Защо изобщо възникна такава ситуация? Колкото и да е странно, но виновникът е COVID-19. Първо, поради пандемията, много хора с добро образование и добри доходи бяха принудени да останат у дома в продължение на месеци. И те откриха света на борсовите игри - по-забавни от онлайн казината или компютърните "стрелци".

Второ, разпределението на парите "хеликоптер" в разгара на коронавирусната криза (по 650 долара на всички американски граждани плюс местни плащания в някои щати, и други видове финансови помощи) изиграха своята роля. Ниско образованите слоеве на обществото ги харчеха за основни нужди, но другите, от средната класа, имаха възможност да "играят на инвеститори". Пазарните анализатори продължават да спорят за това какъв дял от парите "хеликоптер" отидоха директно на фондовите пазари и пазарите на криптовалути, но очевидно е, че това са най-малко половината, които държавата е отпуснала на безработни и за други видове социално подпомагане.

Третият фактор е бързото разрастване на малките инвестиционни платформи и услуги, включително от мобилни устройства. Robinhood е най-известният пример за такава платформа.

Robinhood вече имаше проблеми през миналата година поради прекомерно лесния достъп на непрофесионални инвеститори до търговия с акции. Медиите по света разпространиха историята на 20-годишния студент Александър Кърнс, който изведнъж вижда отрицателно салдо от 730 хил. долара по сметката си през юни - и се самоубива. В оставеното от него предсмъртно писмо Кърнс сочи Robinhood за виновник, а и защото е рискувал да играе с отпуснат кредит, а не със собствени средства: "Как бихте могли да отпуснете милиони долари на 20-годишно момче без доходи?"

Само през първата половина на 2020 г. американските агенции за защита на потребителите са получили близо четири пъти повече оплаквания за Robinhood, отколкото за други интернет платформи за търговия. По данни на Федералната комисия по търговия на САЩ (FTC), цитирани от списание Forbes, срещу Robinhood са получени 473 жалби от началото на 2020 годината до средата на юли, срещу Schwab - 126 жалби, срещу E * Trade - 111 жалби, срещу Fidelity - 69 жалби, срещу Interactive Brokers - 7 жалби. В резултат тези платформи и най-вече Robinhood, станаха клиенти на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) и Администрацията за регулиране на финансовата индустрия на САЩ (FINRA).

Никой, обаче, не се наема да изчисли какъв потенциал се крие зад огромната група дребни индивидуални инвеститори, използващи платформи като Robinhood.

Кой ще овладее стихията?

Логичните въпроси са: Какво ще се случи след това? Как ще реагират регулаторите? След като започна разгромът на хедж-фондовете, Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) се опита да затвори онлайн брокери като Robinhood, а те, за да избегнат санкциите, сами започнаха да налагат ограничения върху търговията с определени акции от "тълпата хамстери".

Въпреки това на страната на "хамстерите" са политици, медии и общественото мнение, затова очакванията са, че регулаторите трябва да отстъпят. Освен това, те не искат да се завеждат милиони съдебни дела за ограничаване на свободата на инвестициите (между другото, Robinhood заведе такова дело).

Почти сигурно е, че SEC и Регулаторният орган за финансовата индустрия (FINRA) ще променят правилата на американския фондов пазар, за да предотвратят нови, по-разрушителни прояви като последната, получила и името "ефекта на тълпата". Друг е въпросът дали могат да го направят и дали трябва да го правят. Защото, според анализатори, анкетирани от "Ройтерс", ако се ограничи една брокерска платформа, като Robinhood например, веднага ще се появи нейна алтернатива.

От друга страна, има глобален фондов пазар и той е на разстояние само на един клик с мишка. Парите от американските неинституционални инвеститори може да наводнят другите пазари. Има и нещо друго, по-съществено. Милионите малки инвеститори, които усещат силата си, са избиратели, затова техните действия се подкрепят от политиците. Така че е трудно да се предскаже по-нататъшната съдба на неочаквано създадената общност на "хамстерите".

Тяхното настъпление след 2018 година навярно беше само началото. Бъдещите чекове за 1400 долара за всеки американски гражданин от спасителния пакет от 1.9 трилиона долара, който предлага Джо Байдън, вече са новите пари от "хеликоптер", а значителна част от тях ще се изсипе на фондовите пазари чрез малките инвеститори и тези пари ще хвърлят поредната ядрена бомба срещу хедж-фондовете.

Как ще завърши битката между "хамстерите" и "вълците"

От една страна, ако правилата на играта на пазара не се променят, мащабът на масовите "хамстерски инвестиции" ще нараства. В края на краищата налице е не просто желание за подкрепа на любимата компания GameStop, но според "Ройтерс" добре обмислен бизнес модел: настъпление на "тълпата" за увеличаване на търсенето (и цената) на акциите на дадена компания, на които хедж-фондовете са на "къси" позиции. След скока, започва бърза разпродажба, и на въдицата се хващат "вълците", които трябва да затворят късите си позиции, за да спечелят пари от това или да загубят по-малко.

От друга страна, "вълците" от Уолстрийт вече знаят какво да очакват и вероятно ще се опитат да не повтарят същите грешки. Дори ако трябва да се откажат от част от потенциалния доход за това (ще бъдат много внимателни с "късото"). "Настъплението на групата от Reddit" заплашва да прекрои изцяло индустрията с късите продажби, където хедж-фондовете правят милиарди долари, пише Bloomberg и подчертава, че това е "доста мръсна игра". "Макар и малък брой, големи фондове залагат на мечите си настроения за спад на цените на акциите, като за целта издават доклади и анализи, които убеждават акционерите, че емисията им е надценена, и след това си приберат печалбите", пише в заключение информационната агенция.

*Мечи пазар означава, че цените на акциите спадат.

**Къса позиция, или още къса продажба, е продажба на акции, които не притежаваш, с надеждата да ги купиш в бъдеще на по-ниска от продажната цена, с което да се реализира печалба.

***Дълга позиция е да се купят акции, за които се смята, че цените ще се повишат, и заради това те се задържат на дълга позиция. Това е обратното на късата позиция.