САЩ и Китай се договориха за постигане на баланс в търговията помежду им, спор, който заплашваше да прерастне в търговска война. За това се говори в официално съобщение, разпространено от Белия дом.

Преговорите се водиха във Вашингтон като от американска страна участваше Стивън Мнучин, министър на финансите, а от китайска- Лю Хе, вицепремиер. Прието е предложението на Китай за намаляване на съществуващия търговски дефицит между двете страни с 200 милиарда долара.

"Постигнат бе консессус по мерките за намаляване на търговския дефицит между САШ и Китай. Една от тях е увеличаване на покупките на американски стоки заради нарастналото потребление откитайския народ", се казва в съобщението.

САЩ се увеличат значително износа си на земеделски продукти и енергоносители.китай от своя страна поема ангажимента да промени законодателството си с сферата на защита на интелектуалната собственост и в конкуренцията.

Лю Хе определи постигнатото споразумение като "много продуктивно" и отбеляза, че е спряна търговската война между двете страни. Договорено е и отмяната на въведените в двете страни допълнителни мита, въведени през март, съобщи Синхуа.