Русия запази цената на газа за Сърбия на ниво 270 долара за следващите шест месеца, съобщи днес президентът на Сърбия Александър Вучич след разговорите в Сочи с президента на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.

Путин разбира колко е важна за нас темата за доставките на газ, неговото количество и гъвкавостта. Президентът Путин показа изключително дружелюбно отношение към Сърбия, ние успяхме да получим цена на газа на невероятните 270 долара, така че за нас цената на газа не се променя, тя остава абсолютно същата, каза Вучич. Ние се договорихме за увеличаване на количествата на газ за тези 6 месеца, каза Вучич пред ТВ Пинк.

Сърбия ще получи изключителни условия по дългосрочния газов договор с Руската федерация, каза още Вучич.

Ние разговаряхме за дългосрочно споразумение, останаха отделни елементи. Докато не подпишем дългосрочен договор, аз нямам право да говоря за тези елементи, но мога да кажа, че след тези 6 месеца, зимни и най-тежки и скъпи, когато цената на борсата е над 1000 долара, а за нас - 270 долара, ние ще имаме изключителна цена, увеличение на доставките и вярвам - гъвкавост, каза Вучич пред ТВ Пинк от Сочи.

Действащият в момента договор за доставка на руски газ в Сърбия на цена от 270 долара за 1000 кубически метра изтича в края на годината.

Споразумението е историческо, заяви днес сръбският министър на външните работи Никола Селакович, цитиран от ТАСС.

Сърбия е благодарна на приятелска и братска Русия за грижата за сръбските национални интереси и за готовността да окаже помощ в ситуация, в която целият свят се сблъсква с енергийна криза, отбеляза Селакович. Той подчерта, че природният газ се явява условие за по-нататъшния напредък на Сърбия.

"Газпром": Защо се вдигна цената в Европа

Повишението на цените на газа в Европа е в резултат на острият дефицит на втечнен природен газ, смята заместник-началника на управлението за анализ на газовите пазари и ценообразуване в "Газпром експорт" Сергей Комлев.

"Ситуацията на пазара в края на 2020 година и през 2021 година беше свързана с възникването на остър дефицит на LNG. Тя даде тласък на глобалната игра за повишаване на цените на недоговорирания, гъвкав LNG, които бяха надути от регионални играчи. Този вид "газов покер" с увеличаване на цените доведе до факта, че цената на природния газ в Европа и Азия лесно прекрачи нивото от 1000 долара за 1000 куб м", пише той в корпоративното издание на "Газпром", цитиран от 3eNews.

Залагането на европейските потребители на LNG като източник на диверсификация на доставките не се оправда, добавя Комлев.