"Водородът - рок звездата за нови енергии по целия свят, особено в Европа." Така сравни интереса към водорода заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс преди време.

Определян е и като "обещаващ енергиен източник и спасителен пояс за фосилната индустрия" (добиването на изкопаеми горива) от много наблюдатели в сектора.

Преди три месеца международното сдружение на разследващи журналисти Investigate Europe започна проучване на инвестициите в инфраструктура за природен газ в цяла Европа, което беше публикувано в края на миналата седмица, и озаглавено "Водордът - новото бойно поле".

Авторите на проучването предупреждават хората да не се заблуждават, че природният газ не е вреден, тъй като той все още е изкопаемо гориво и произвежда "тревожни вредни емисии".


Откъде ще дойде този водород? Колко скъпо е производството му? За какво ще се използва? Как природният газ може да бъде "декарбонизиран". Кои страни вече правят първите стъпки? Отговори на тези ключови за бъдещето въпроси ще намерите в 3e-news >>


Според разследващите журналисти, следващото бойно поле на енергийните лобита на фосилната индустрия е водородът, но отново се оказва, че "интересите на самата индустрия определят приоритетите".

За много експерти водородът (H2) е материалът на мечтите: той е най-лекият от елементите и изгаря до безвредни водни пари при високи температури. Може да се съхранява дълго време - следи от H2 са открити в дирижаблите на Цепелин от 30-те години на миналия век.

Може да се използва за топене на стомана и производство на всякакви химикали, без да се отделят парникови газове. Той може да захранва тежки камиони с горивни клетки и дори да изстрелва самолетни двигатели, както наскоро обявиха от групата Airbus.