Турция и САЩ търсят възможности за разширяване на икономическото сътрудничество помежду си, като президентът на САЩ Джо Байдън вижда "голяма възможност" за увеличаване на търговския стокообмен до 100 млрд. долара, пише проправитеслтвеният в. "Хюриет", на който се позова БТА.

Сред разговорите, които президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе във Вилнюс покрай срещата на върха на НАТО, бе и среща с Байдън, напомня изданието. След тази среща бяха изразени очаквания, че ще бъдат отворени вратите на нова ера в отношенията между Турция и САЩ, включваща сътрудничество в много области.

Според "Хюриет" по време на разговорите Байдън е заявил, че "съществува голяма възможност обемът на търговията между двете страни да достигне 100 млрд. долара".

Байдън изглежда е дал и друго обещание. Популярният американски журналист Сиймор Хърш твърди, че президентът на САЩ е обещал на турския си колега финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 11-13 млрд. долара в замяна на ратификацията на членството на Швеция в НАТО от страна на Турция. 

Турция преживява остра финансова криза. Турция загуби десетки хиляди хора при земетресенията през февруари и трябва да възстанови четири милиона сгради, отбелязва коментаторът в статията си, без да цитира източника на информацията си.

Какво по-хубаво от това Ердоган - под опеката на Байдън, най-накрая да прогледне и да разбере, че е по-добре да бъде с НАТО и Западна Европа?, пише Хърш, цитиран на 13 юли от кореспондента на БТА Нора Чолакова.

Срещата между Байдън и Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО е била много продуктивна, по оценката на турския президента. И резултатът е, че може да отпуши дълго отлаганата продажба на самолети F-16. След като Турция купи нови руски противоракетнои сиситеми, САЩ спряха продажбата на изтребители за Турция, което изостри взаимоотношенията им.

Предстои среща на министрите на финансите на страните от Г-20, която ще се проведе в Индия на 17-18 юли. На форума министърът на финансите и държавната хазна на Турция Мехмет Шимшек ще се срещне с колегата си от САЩ Джанет Йелън, посочва вестникът. По време на техния разговор се очаква да бъдат обсъдени стъпките, които могат да бъдат предприети за подобряване на възможностите за икономическо и търговско сътрудничество между двете страни, пише още "Хюриет". Целта е обемът на търговията между двете държави да се увеличи до 100 млрд. долара. В този контекст продължават и инициативите на бизнес средите за увеличаване на американските инвестиции в Турция, допълва изданието.

На 19 септември в САЩ ще се проведе конференция за инвестициите в Турция, на която се планира Шимшек да се срещне с американски инвеститори, посочва вестникът.